OVERZICHT

  • Herstel na lichte mei-correctie
  • Verhoging Amerikaans schuldenplafond
  • Inflatie duidelijk op de terugweg
  • Verschillende signalen van groeivertraging
  • Amerikaanse arbeidsmarkt blijft stevig
  • OPEC+ zal productie volgend jaar verder verlagen

Dit dankzij de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, stevige Amerikaanse job cijfers en dalende Europese inflatiecijfers.

Herstel na lichte mei-correctie

De Stoxx Europe 600 kon zijn eerdere verlies goedmaken en sloot de week 0,2% hoger. En de S&P500 won per saldo zelfs 1,6%. Dit is het hoogste niveau van 2023. Opvallend is dat na de lichte mei-correctie van de Europese beurzen (gedeeltelijk door dividenduitbetalingen) en de niet te stoppen rally van Amerikaanse technologie aandelen (mede door de AI-hype), de Amerikaanse beurzen de Europese hebben ingehaald.

De obligatierentes, die de voorgaande weken gestegen waren, zijn weer teruggevallen. Tot 3,67% voor de Amerikaanse en 2,31% voor de Duitse tienjaarsrente. De olie- en grondstoffenprijzen zijn verder gedaald door de signalen van afnemende Chinese groei. De USD zit de jongste weken in herstelfase (tot 1,07).

Verhoging Amerikaans schuldenplafond

Na weken onderhandelen bereikten president Biden en republikeins parlementsvoorzitter McCarthy een akkoord over de begroting en een verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond tot 2025. Intussen werd dit ook verrassend vlot goedgekeurd in het Congres. Op de valreep, want zonder verhoging van dat schuldenplafond zouden de VS deze week in wanbetaling zijn gegaan. Daarmee is een belangrijke onzekerheid voor de markten geweken.

Inflatie duidelijk op de terugweg

Nadat al bleek dat de Amerikaanse inflatie maand na maand sterker dan verwacht afkoelt (van een piek van 9,2% in juni vorig jaar naar 4,9% in april), merken we nu ook in de eurozone een sneller dan verwachte terugval van de inflatie: van een piek van 10,7% in oktober en nog 7% in april naar 6,1% in mei (beter dan de verwachte 6,3%). Het zijn vooral de fors gedaalde energieprijzen die de inflatie omlaag duwen. Maar ook de kerninflatie (zonder energie en voeding) begint te dalen: van 5,6% in april naar 5,3% in mei.

Verschillende signalen van groeivertraging

In China is de PMI-indicator voor de industrie verder gedaald tot 48,8 en de PMI voor de diensten teruggevallen van een stevige 56,4 in april tot 54,5 in mei. Hieruit blijkt dat het heropeningseffect van het eerste kwartaal al aan het uitdoven is en dat vooral het industriële herstel veel zwakker bleek dan verhoopt. Bovendien kampt China momenteel met een heropflakkering van covid-besmettingen. Een signaal van hoop is wel dat de Chinese overheid een nieuw stimulus-pakket overweegt voor de vastgoedsector.

Ook in Europa daalde de industriële PMI verder van 45,8 naar 44,8 en in de VS is de vergelijkbare ISM-indicator gedaald tot 46,9. Dus het lijkt erop dat de industrie wereldwijd al in recessie zit, terwijl ook de dienstensectoren aan het afkoelen zijn.

Amerikaanse arbeidsmarkt blijft stevig

Daartegenover is het opvallend hoe stevig de Amerikaanse arbeidsmarkt blijft. De jobcreatie van 339.000 overtrof andermaal de verwachtingen (187.000). Toch is de werkloosheidsgraad gestegen van 3,4 naar 3,7%. En de stijging van de lonen begint af te zwakken: +0,3% maand-op-maand of 4,3% op jaarbasis.

De vraag is wat de Fed daarmee zal doen. Door de dalende inflatie, de spanningen rond het schuldenplafond en de liquiditeitscrisis bij de regionale banken, hintten de centrale bankiers na vorige bijeenkomst op een rentepauze. Maar nu de schuldenplafondperikelen geweken zijn, de regionale bankencrisis minder accuut, en gezien de nog zeer krappe arbeidsmarkt, worden verdere renteverhogingen weer wat waarschijnlijker.

OPEC+ zal productie volgend jaar verder verlagen

Ondanks de productiebeperkingen van OPEC+ in oktober ’22 en april ’23, is de olieprijs de jongste maanden verder gedaald. Dat was gevolg van de algemene recessievrees en een zwakker dan verwacht industrieel herstel in China, samen met hoger dan afgesproken productie door Rusland, Iran en Venezuela. Na moeizame onderhandelingen kwamen de OPEC-landen dit weekend overeen om hun totale productie volgend jaar nog eens met 1 miljoen vaten per dag te verminderen (-1,4%), na 2 miljoen in oktober en 1,6 miljoen in april. Los daarvan beloofde Saoedi-Arabië om zijn huidige vrijwillige extra productiebeperking te verlengen tot volgend jaar. Benieuwd of dit alles voldoende is om de olieprijzen weer te ondersteunen.

Kerncijfers van 29/5/2023 tot 2/6/2023
IndexSlotkoers+/-Sinds begin 2023
België: Bel-203632,83-0,53%-1,85%
Europa: Stoxx Europe 600462,150,16%8,77%
VS: S&P5004282,371,83%11,53%
Japan: Nikkei31524,221,97%20,81%
China: Shangai Composite3230,070,55%4,56%
Hongkong: Hang Seng18949,941,08%-4,20%
Euro/dollar1,070,19%0,50%
Brent olie76,11-1,07%-10,37%
Goud1965,021,27%8,23%
Belgische 10 jaarsrente2,98
Duitse 10 jaarsrente2,31
Amerikaanse 10 jaarsrente3,70

Geef een reactie