OVERZICHT

  • Regionale Amerikaanse banken blijven het moeilijk hebben
  • Gemengde economische cijfers in de VS
  • Saga over het schuldenplafond belooft bitsig te worden
  • Onzekerheid alom
  • Markten krijgen voorlopig het voordeel van de twijfel

Een afwachtende houding in aanloop naar de rentebeslissing en commentaren van de Fed op woensdag en de ECB op donderdag. Op vrijdag komt het banenrapport binnen gerold, met daarnaast de publicatie van een hele hoop resultaten waaronder die van Apple. Er komt dus deze week nogal wat op ons af.

Regionale Amerikaanse banken blijven het moeilijk hebben

Dit wil niet zeggen dat het gisteren windstil was qua nieuwsstroom, integendeel. Tijdens het weekend nam de Amerikaanse bankregulator FDIC First Republic over om de bank daarna meteen te verkopen aan JPMorgan Chase. Daarmee gaat de saga in het Amerikaanse bankenlandschap verder.

Gisteren moesten de koersen van een aantal regionale banken weer fors terrein prijs geven. Dan beginnen spaarders zich zorgen te maken en trekken ze hun spaargeld weg waardoor de aandelenkoers nog meer zakt en de banken in de problemen komen. Het is nog te vroeg om te zeggen dat dit hele verhaal nu achter ons ligt. Er zitten trouwens om en bij de 200 regionale banken in de Russell2000, de index van de “kleinere” Amerikaanse waarden. Geen wonder dus dat deze index er zwak bij ligt.

Gemengde economische cijfers in de VS

Op het economisch front kwam de Amerikaanse ISM-indicator voor de industrie iets beter uit dan verwacht Maar het cijfer blijft beneden de 50, wat een krimp aangeeft. Jammer genoeg was de inflatiecomponent van het cijfer iets hoger dan verwacht, wat de rente omhoog duwde. Dit fenomeen werd nog versterkt door wat aanbod van bedrijfspapier in een gisteren relatief illiquide markt. Als de rente stijgt, hebben aandelen het moeilijk.

Saga over het schuldenplafond belooft bitsig te worden

Als klap op de vuurpijl kwam Janet Yellen vertellen dat de Amerikaanse overheid het schuldenplafond al begin juni zou kunnen bereiken. Als het niet wordt verhoogd is het risico op een wanbetaling niet denkbeeldig. Begin juni lijkt een beetje vroeg, alhoewel de juiste datum niet te voorspellen valt. Alles hangt af van de uitgaven en de inkomsten en er zijn nog wat kunstgrepen mogelijk. Yellen wil waarschijnlijk dat de politici beginnen met de discussies om het plafond te verhogen. Want deze keer belooft de saga bitsiger te worden. Met name de rechterzijde van de Republikeinse partij zal het hard  spelen en de kans is groot dat dit langer zal duren dan gewoonlijk, met nervositeit op de financiële markten tot gevolg.

Onzekerheid alom

Alles bij elkaar is er nogal wat onduidelijkheid: over de banksector en over de discussie over het schuldenplafond. Daarnaast blijft de economische toestand en het daaraan gekoppelde renteverloop onzeker.

We blijven er van uit gaan dat woensdag de laatste of ten minste de voorlaatste renteverhoging van deze cyclus is. Iets wat de aandelenmarkten zou moeten helpen. Maar dit alles kan op korte termijn voor volatiliteit blijven zorgen.

Markten krijgen voorlopig het voordeel van de twijfel

Technisch gezien blijven de indexen in Europa en de Verenigde Staten er goed uitzien. Maar de markt is niet bijzonder breed. Of anders gezegd: er doen nog steeds veel te weinig individuele aandelen en groepen deel aan de stijging. Om de volgende fase van stijging op gang te trekken zal er een verbreding van de markt nodig zijn. Het vormen van een stevige en stabiele bodem is een proces. Naarmate het langer duurt, is de basis ook sterker en kan er een stevige beweging op gebouwd worden. Op dit moment krijgt Mister Market nog steeds het voordeel van de twijfel. Eerst is het dus uitkijken naar wat er deze week nog allemaal op ons bord komt en hoe diezelfde Mister Market daarmee zal omgaan…

Kerncijfers van 1/5/2023
IndexSlotkoers+/-sinds begin 2023
België: Bel-203801,810,00%2,72%
Europa: Stoxx Europe 600466,890,05%9,89%
VS: S&P5004167,87-0,04%8,55%
Japan: Nikkei29123,180,92%11,61%
China: Shangai Composite3323,270,00%7,58%
Hongkong: Hang Seng19894,570,00%0,57%
Euro/dollar1,10-0,54%2,89%
Brent olie79,521,42%-6,36%
Goud1983,26-0,36%9,23%
Belgische 10 jaarsrente3,01
Duitse 10 jaarsrente2,32
Amerikaanse 10 jaarsrente3,59

Geef een reactie