Vorige week werd de beursrally verder aangedreven door een gematigdere toon van de Fed, een meevallend Europees inflatiecijfer en dalende Europese obligatierentes.

OVERZICHT

  • Nog een positieve week erbij
  • Einde renteverhogingscyclus in zicht
  • Europese inflatie begint duidelijk af te koelen
  • Europa ontsnapt nipt aan recessie
  • Amerikaanse arbeidsmarkt blijft verbazen
  • Gemengde resultaten

Nog een positieve week erbij

Met een weekwinst van 1,6% voor de S&P500 en 1,2% voor de Stoxx Europe 600, bouwden de beurzen verder aan hun sterke jaarstart. Sinds Nieuwjaar won de Amerikaanse beursgraadmeter 7,7% en de Europese zelfs 8,5%. En dikwijls is de beursevolutie in januari trendsettend voor gans het jaar. De Amerikaanse obligatierentes bleven nagenoeg onveranderd bij het rentebesluit van de Fed, terwijl de Europese obligatierentes zelfs verrassend daalden bij de nochtans havikachtige toon van de ECB. De energie- en grondstoffenprijzen vielen vorige week wat terug.

Einde renteverhogingscyclus in zicht

De Amerikaanse centrale bank schakelt een versnelling lager met een renteverhoging van 0,25% tot 4,5 – 4,75% en laat uitschijnen dat er allicht nog 2 zo’n lichte renteverhogingen komen, om dan te pauzeren. De Bank of England en de ECB verhoogden hun beleidsrente nog met een grotere stap van 0,5% tot respectievelijk 4% en 3%. Christine Lagarde liet uitschijnen dat er ook in maart nog eens 0,5% bijkomt, en daarna nog enkele kleinere stappen. De ECB was later begonnen en heeft dus nog wat in te halen eer haar beleid voldoende restrictief is tegenover de zeer hoge inflatie.
Dat de markten vrij positief reageerden op deze renteverhogingen van de centrale banken, is vooral te danken aan het feit dat ze nu duidelijk laten uitschijnen waar de rentepiek zal liggen en dat deze al binnen enkele maanden bereikt zal zijn. Dus de centrale banken zullen niet meer (negatief) verrassen.

Europese inflatie begint duidelijk af te koelen

Het is bemoedigend dat ook de Europese inflatie nu duidelijk begint te dalen. Na de piek van 10,7% in oktober en nog 9,2% in december is de Europese inflatie in januari uitgekomen op 8,5%, iets lager dan verwacht. En omdat we de komende maanden de prijsniveaus gaan vergelijken met de zeer hoge energieprijzen van een jaar geleden (kort na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne), zal het inflatiecijfer weldra nog aanzienlijk dalen. Voor de kerninflatie (exclusief energie en voeding) zou de afkoeling van de huidige 5,2% iets trager gaan.

Europa ontsnapt nipt aan recessie

In tegenstelling tot de oorspronkelijke verwachting is de Europese economie in het vierde kwartaal niet gekrompen, maar nog nipt gegroeid (+0,1% tegenover het voorgaande kwartaal). De lichte krimp in Duitsland (-0,2%) en Italië (-0,1%) werd goedgemaakt door een nipt positief cijfer in o.a. Frankrijk en Spanje. En vermits de PMI-vertrouwensindicatoren intussen al weer aan het stijgen zijn dankzij de correctie van de energieprijzen, zal allicht ook het huidige kwartaal geen krimp vertonen. Het IMF verwacht dat in 2023 enkel het VK in een recessie belandt (-0,5%). In China zou de economische groei opnieuw versnellen van de matige 3% in 2022 naar ruim 5% in 2023. De post-covid heropeningen hebben de Chinese PMI-vertrouwensindicatoren al fors doen opveren (industrie van 47 naar 50,1 en diensten van 41,6 naar 54,4).

Amerikaanse arbeidsmarkt blijft verbazen

Ook in de VS sprong de ISM voor de diensten sterk omhoog van 50,3 naar 55,2, terwijl de ISM voor de industrie nog wat is gedaald tot 47,4. Maar het meest verrassende cijfer was de andermaal sterke jobcreatie in januari: 517.000, t.o.v. 185.000 verwacht. Gelukkig (voor de Fed-reactie) zijn de loonstijgingen wat aan het matigen: +0,3% maand-op-maand en +4,4% jaar-op-jaar.

Gemengde resultaten

Ongeveer 50% van de S&P 500-leden heeft intussen gepubliceerd. Ondanks een behoorlijke omzetgroei van gemiddeld 5,1%, daalde de winst per aandeel gemiddeld met 6,8%. Dus toch een minder goed resultatenseizoen dan we gewoon zijn van de Amerikaanse bedrijven. De grootste teleurstellingen deden zich voor bij enkele technologie-zwaargewichten. In Europa kregen we tot nu toe iets meer positieve verrassingen, vooral van energiebedrijven, banken, consumentengoederen en de halfgeleidersector.

De komende week gaat het resultatenseizoen verder, maar kan de aandacht ook afgeleid worden door geopolitieke factoren zoals de oplopende spanningen tussen China en de VS, het Amerikaanse debat over het schuldenplafond of een dreigend nieuw Russisch offensief in Oost-Oekraïne.

Kerncijfers van 30/1/2023 tot 3/2/2023
IndexSlotkoers+/-sinds begin 2023
België: Bel-203907,651,15%5,58%
Europa: Stoxx Europe 600460,771,23%8,45%
VS: S&P5004136,481,62%7,73%
Japan: Nikkei27509,460,46%5,42%
China: Shangai Composite3263,41-0,04%5,64%
Hongkong: Hang Seng21660,47-4,53%9,50%
Euro/dollar1,090,16%1,73%
Brent olie79,96-7,73%-5,84%
Goud1870,38-2,99%3,01%
Belgische 10 jaarsrente2,83
Duitse 10 jaarsrente2,20
Amerikaanse 10 jaarsrente3,53

Hebt u vragen over uw beleggingen, neem gerust contact op

Geef een reactie