Ondanks de sterke dagelijkse volatiliteit en de gestegen langetermijnrentes hebben de Europese en Amerikaanse aandelen zich gestabiliseerd sinds half december.

De Amerikaanse waren gevoelig voor de agressieve opmerkingen van de centrale bankiers en tekenen van veerkracht in de Amerikaanse economie. Is die stabilisatie een goed teken voor het begin van het jaar?

Overzicht:

  • 2022, een verschrikkelijk jaar
  • Positief vierde kwartaal
  • De grootste zorgen begin 2023: recessie en corona in China
  • Op de agenda deze week
  • Onze wensen voor 2023

2022, een verschrikkelijk jaar

2022 was zowat over de hele wereld een barslecht jaar voor aandelen en obligaties. Door de inflatie, de stijgende rentes en de oorlog in Oekraïne hebben de financiële markten hun slechtste jaar in meer dan een decennium achter de rug. De S&P 500-index verloor over het jaar 19,4% (-14,8% in euro dankzij de appreciatie van de dollar) en de Nasdaq -33,1%. De technologieaandelen hebben de afgelopen dagen opnieuw geleden onder de druk op de langetermijnrentes.

Ondanks de bezorgdheid over de oorlog in Oekraïne presteerden de Europese aandelen beter dan de Amerikaanse. De Stoxx Europe 600 zakte over het hele jaar met 12,9%. De opkomende landen gingen 20% achteruit (in dollar). Deze cijfers houden geen rekening met dividenduitkeringen.

De obligaties maakten een crash door zoals er in 200 jaar nooit een is geweest. In Duitsland steeg de tienjaarsrente van -0,19% naar 2,56% en in de VS van 1,5% naar 3,9%. Daardoor verloren de belangrijkste obligatie-indexen meer dan 10%, een ongeziene daling.

Positief vierde kwartaal

Na drie kwartalen van daling herstelden de aandelen zich in het vierde. De S&P 500 veerde op met 7% en de Stoxx Europe 600 met 9,6%. Er is weer hoop nu de inflatie afneemt in de VS en stilaan ook in Europa. Dat doet verhopen dat de centrale banken hun cyclus van renteverhogingen zullen stopzetten. De markten verwachten dat in mei voor de Fed en in juli voor de ECB.

Begin december consolideerden de aandelen hun winsten van oktober en november, maar het grootste deel van het herstel bleef behouden. Vanuit het oogpunt van de technische analyse is de stabilisatie van de afgelopen twee weken veelbelovend. Het is afwachten of die niveaus zullen standhouden begin januari.

We kunnen pas optimistischer worden over de aandelen wanneer de langetermijnrentes zich stabiliseren. Die hebben de laatste tijd de neiging om te stijgen na de zeer harde toespraken van de centrale bankiers.

De grootste zorgen begin 2023: recessie en corona in China

Wat de macro-economische indicatoren betreft, bevestigen de voorlopende indicatoren de groeivertraging. De PMI’s voor de productie (inkoopmanagers) in de VS, Europa en China liggen allemaal onder de 50, wat aangeeft dat de vertraging zich doorzet.
Nu China zijn zerocovidbeleid abrupt heeft losgelaten, is het aantal besmettingen daar sterk toegenomen. Door ziekteverzuim en afnemende activiteit in de dienstensector kan dat het economische herstel van China afremmen. Maar de Chinese autoriteiten beloven nieuwe maatregelen om de economie te ondersteunen.

Het Internationaal Monetair Fonds verwacht dat een derde van de wereldeconomie in 2023 in een recessie zal verkeren door een vertraging in de VS, de Europese Unie en China. De veerkracht van de Amerikaanse arbeidsmarkt kan de recessie daar echter vertragen of zelfs nipt voorkomen.

De omvang en het verloop van de daling van de inflatie zullen cruciaal zijn voor het beleggerssentiment.

Op de agenda deze week

In de Verenigde Staten krijgen we woensdag de ISM-cijfers voor de industrie en vrijdag het banenrapport van december. Vrijdag verschijnen daar ook de ISM-cijfers van de dienstensector en die van de orders voor duurzame goederen. In de eurozone is het vooral uitkijken naar de consumenten- en ondernemersvertrouwensindexen van de Europese Commissie op vrijdag.

Onze wensen voor 2023

Naast onze beste wensen voor een gezond en goed nieuw jaar voor u, wensen we ook dat de financiële markten in 2023 veel beter zullen presteren dan in 2022. Voor de obligaties leert de geschiedenis ons dat de kans op een significante opleving zeer groot is na sterke dalingen zoals in 2022. De obligaties zouden opnieuw een balancerende rol moeten spelen in de portefeuilles.

Voor de aandelen wordt 2023 ongetwijfeld een uitdaging. Maar we weten goed wat de obstakels zijn. Nog nooit werd er zo reikhalzend uitgekeken naar een recessie. De bedrijven hebben de tijd gehad om zich voor te bereiden. Deze recessie zal naar verwachting niet zo diep gaan, omdat ze niet gepaard gaat met de gebruikelijke verzwarende factoren zoals buitensporige schulden van huishoudens en bedrijven.

Uiteraard zullen de bedrijfswinsten onder druk komen, maar laten we in gedachten houden dat de aandelenmarkten meestal terugveren voordat de bodem van de winsten is bereikt. In elke crisis schuilen kansen. Onze wens is: u helpen die te grijpen.

Kerncijfers van 30/12/2022
IndexSlotkoers+/-sinds begin 2022
België: Bel-203701,17-1,19%-14,13%
Europa: Stoxx Europe 600424,89-1,27%-12,90%
VS: S&P5003839,50-0,25%-19,44%
Japan: Nikkei26094,500,00%-9,37%
China: Shangai Composite3089,260,51%-15,13%
Hongkong: Hang Seng19781,410,20%-15,46%
Euro/dollar1,070,06%-6,15%
Brent olie84,923,11%8,32%
Goud1815,640,18%-0,37%
Belgische 10 jaarsrente3,19
Duitse 10 jaarsrente2,56
Amerikaanse 10 jaarsrente3,83

Geef een reactie