OVERZICHT

  • Volgehouden eindejaarsrally
  • Piekvorming in inflatie
  • Afkoelende economische indicatoren
  • Maar Amerikaanse jobmarkt blijft sterk
  • Uitkijken naar Amerikaanse inflatie en Fed-beslissing

De markten werden gestimuleerd door de iets lagere inflatiein de eurozone, de toespraak van Fed-voorzitter Powell over een trager tempo van renteverhogingen en de mogelijke heropeningen in China.

Volgehouden eindejaarsrally

Met een weekwinst van 1,1% voor de S&P500 en 0,6% voor de Stoxx Europe 600, bouwden de markten verder aan hun najaars-herstelbeweging en konden ze zelfs belangrijke technische weerstanden doorbreken. Sinds het dieptepunt van begin oktober recupereerde de S&P500 al 14%, zodat het verlies sinds jaarbegin is teruggelopen tot -14,6%. De Europese beurzen deden nog beter met een heropleving van 16,7% voor de Stoxx Europe 600 en een jaarverlies die is ingedamd tot -9%.

Het beursherstel gaat gepaard met een terugval van de obligatierentes (tot 3,51% voor de Amerikaanse en 1,85% voor de Duitse tienjaarsrente) en een herstel van de EUR ten opzichte van de USD (tot 1,05). En vorige week konden ook de olie- en grondstoffenprijzen wat opveren door hoop op een versoepeling van de Chinese covid-maatregelen.

Op het eerste zicht staat het verbeterde beurssentiment in contrast met de nog steeds hoge inflatie, doorgevoerde renteverhogingen en afkoelende economische indicatoren. Maar ze wordt vooral gevoed door de hoop dat de inflatie zijn piek heeft bereikt en de centrale banken het tempo van de renteverhogingen weldra zullen verlagen.

Piekvorming in inflatie

Na de afkoeling van de Amerikaanse inflatie van een piek van 9,1% in juni tot 7,7% in oktober, blijkt nu ook de Europese inflatie voor het eerst sinds lang wat terug te vallen: van een  hoogtepunt van 10,6% in oktober naar 10% in november. Nog steeds hoog, maar toch iets beter dan verwacht.

De iets lagere inflatie is vooral te danken aan de terugval van de olie- en gasprijzen sinds september en een geleidelijke normalisering van sommige aanvoerketens. ECB-voorzitter Lagarde waarschuwde evenwel dat de piek van de inflatie misschien nog niet achter de rug ligt. Dat zal vooral afhangen van hoe streng de winter wordt en in welke mate de olie- en gasprijzen daardoor weer stijgen.

Afkoelende economische indicatoren

Na de krimp in het eerste halfjaar, groeide de Amerikaanse economie in het derde kwartaal iets sterker dan verwacht, met 2,9% op jaarbasis. Maar de vooroplopende indicatoren laten een duidelijke verzwakking vermoeden vanaf het vierde kwartaal. De PMI- en ISM-indexen voor de Amerikaanse industrie zijn in november onder de groei-grens van 50 gedoken, tot respectievelijk 47,7 en 49. Ook in China is de PMI voor de industrie verder gedaald van 49,2 tot 48,0. En in Europa ligt deze indicator voor het industrieel ondernemersvertrouwen al enkele maanden onder de 50, namelijk 47,1 in november.

Maar Amerikaanse jobmarkt blijft sterk

De Amerikaanse jobcreatie overtrof in november andermaal de verwachtingen. Er zijn 263.000 nieuwe jobs bijgekomen, ten opzichte van een verwachting van 200.000. De werkloosheidsgraad blijft nog altijd op een historisch lage 3,7% en de lonen zijn sterker dan verwacht gestegen: met 5,1%. De arbeidsmarkt volgt gewoonlijk met enige vertraging de algemene conjunctuurcyclus, maar deze keer toch wel erg laat.

Dat bedrijven bij de huidige verzwakkende vooruitzichten nog niet overgaan tot ontslagrondes houdt allicht verband met het feit dat ze in de covid-gerelateerde krapte van de voorbije jaren maar moeilijk voldoende personeel konden vinden en deze nu niet te snel laten gaan.

Uitkijken naar Amerikaanse inflatie en Fed-beslissing

Deze jobcijfers vormen op zich nog geen reden voor de Fed om de renteverhogingen te vertragen of te stoppen. Maar zowel inflatie als jobcijfers reageren met enige vertraging op rentestijgingen. En als het volgende Amerikaanse inflatiecijfer van november (gepubliceerd op 13 december) verder daalt, kunnen de renteverhogingen vanaf de Fed-vergadering van de dag daarop toch al naar stappen van 0,50% i.p.v. de uitzonderlijk hoge 0,75%.

Met het resultatenseizoen achter de rug (en wat neerwaarts bijgestelde verwachtingen voor 2023) en toenemende hoop op afnemende inflatie, matigere rentestijgingen en Chinese covid-versoepelingen, kan de eindejaarsrally nog wat verder lopen in de traditioneel goede maand december.

  Kerncijfers van 28/11/2022 tot 02/12/2022
IndexSlotkoers+/-Sinds begin 2022
België: Bel-203754,221,25%-12,90%
Europa: Stoxx Europe 600443,290,58%-9,13%
VS: S&P5004071,701,13%-14,57%
Japan: Nikkei27777,90-1,79%-3,52%
China: Shangai Composite3156,141,76%-13,29%
Hongkong: Hang Seng18675,356,27%-20,18%
Euro/dollar1,050,64%-7,90%
Brent olie85,741,95%9,36%
Goud1789,752,29%-1,79%
Belgische 10 jaarsrente2,36
Duitse 10 jaarsrente1,86
Amerikaanse 10 jaarsrente3,50

Geef een reactie