Ondanks teleurstellende resultaten en zware koersuitschuivers bij “Big Tech”, bouwden de beurzen verder aan hun herstelrally.

Dit dankzij de toenemende hoop dat de centrale banken weldra het tempo van de renteverhogingen zullen vertragen.

Overzicht

  • Oktober herstelmaand
  • ECB verhoogt rente zoals verwacht met 0,75%
  • Nog geen recessie in het voorbije derde kwartaal
  • Chinese aandelen onder druk
  • Uiteenlopende bedrijfsresultaten met voorzichtige vooruitzichten

Oktober herstelmaand

Zowel de S&P500 als de Stoxx Europe 600 wonnen op weekbasis bijna 4% en bouwden daarmee verder aan hun herstelbeweging van oktober: intussen al resp. +9% en +7%. Nochtans waren de teleurstellende resultaten en vooruitzichten van Big Tech niet van die aard om de markten te ondersteunen. We zagen zelfs individuele koersdalingen van 10% of meer bij enkele Amerikaanse zwaargewichten.

Maar de aandelenmarkten vonden afgelopen week duidelijk steun van een terugval van de obligatierentes (Amerikaanse tienjaarsrente van 4,25% naar 4% en de Duitse van 2,4 naar 2,1%), gekoppeld aan de hoop dat de Europese en Amerikaanse centrale banken na de huidige renteverhoging met 0,75%, vanaf volgende maand een versnelling lager zullen schakelen.

ECB verhoogt rente zoals verwacht met 0,75%

De ECB heeft haar belangrijkste rentetarieven opnieuw met 0,75% verhoogd tot 2,0% voor de herfinancieringsrente en 1,5% voor de depositorente. Voorzitter Lagarde kondigde aan dat het tempo van toekomstige renteverhogingen zal afhangen van de macro-economische cijfers.

Maar de markt gaat ervan uit dat de volgende renteverhoging in december met een iets kleinere stap van 0,50% zal zijn, gevolgd door nog enkele stapjes van 0,25% in de eerste helft van 2023. De Bank of Canada verraste vorige week al door de rente “slechts” met 0,50% op te trekken (tot 3,75%) in plaats van de verwachte 0,75%.

De markt begint nu sterk te hopen dat de Amerikaanse centrale bank, na een laatste grote verhoging van 0,75% deze week woensdag, vanaf december dit voorbeeld zal volgen. Met een Amerikaanse beleidsrente die begin 2023 de 5% zal benaderen, zullen ze tegen dan allicht een pauze inlassen om te zien of dit met enige vertraging de inflatie voldoende doet afkoelen.

Nog geen recessie in het voorbije derde kwartaal

De meeste landen publiceerden iets beter dan verwachte BBP-cijfers over het derde kwartaal. In de VS groeide de economie in het derde kwartaal met 2,6% (kwartaal-op-kwartaal omgerekend op jaarbasis), na twee kwartalen van lichte krimp. Jaar op jaar stegen het Franse BBP in het derde kwartaal met 1,0% en het Duitse met 0,3%.

Maar de economische activiteit in de eurozone vertraagt nog steeds gezien de verdere daling van de PMI-indexen van 48 naar 47. Europa ontsnapt allicht niet aan een lichte recessie in het huidige vierde kwartaal en het eerste kwartaal van 2023. Ondertussen is de inflatie nog verder gestegen tot 10,4% in Duitsland en zelfs 12,3% in België, het hoogste niveau sinds 1975.

Chinese aandelen onder druk

In China groeide de economie in derde kwartaal met 3,9% jaar op jaar, beter dan de door covid-lockdowns getemperde verwachtingen. Maar de Chinese beurzen reageerden negatief op de herverkiezing van Xi Jinping als president.

De markt vreest een verderzetting van zijn zero-covid beleid, een harde houding tegenover Taiwan en de VS, en meer overheidsbemoeienis bij heel wat bedrijven en sectoren. Toch probeerde de Chinese overheid de markten gerust te stellen dat ze buitenlandse investeringen wil blijven aantrekken via een vrije aandelenmarkt.

Uiteenlopende bedrijfsresultaten met voorzichtige vooruitzichten

Twee weken geleden was het resultatenseizoen bemoedigend begonnen met de resultaten van Amerikaanse banken (die profiteren van de stijgende rente en levendige obligatiehandel) en enkele defensieve consumentenbedrijven.

Maar de voorbije week was toch eerder teleurstellend, met onder andere de publicaties van de Amerikaanse technologiereuzen. Zowel Amazon, Meta, Alphabet als Microsoft bleven onder de verwachtingen of verlaagden hun groeiverwachtingen door matigere advertentie-inkomsten, online-verkopen of cloud-bestedingen, gecombineerd met stijgende kosten of toenemende concurrentie (bv. van Tiktok). Apple daarentegen voldeed, ondanks lagere IPhone-verkopen, wel aan de winstverwachtingen en werd beloond met een koersstijging van 7%.

Met 53% van de S&P500 bedrijven die al publiceerden, blijkt de gemiddelde winst per aandeel slechts 1% hoger dan een jaar eerder, wat voor het eerst sinds lang onder de verwachting (3%) ligt. Op basis van de voorzichtige commentaren van bedrijfsleiders passen analisten hun winstverwachtingen voor volgend jaar neerwaarts bij. Maar veel is al ingeprijsd, zo blijkt toch uit de gemiddeld positieve marktreactie afgelopen week.

Kerncijfers van 24/10/2022 tot 28/10/2022
IndexSlotkoers+/-Sinds begin 2022
België: Bel-203553,633,04%-17,55%
Europa: Stoxx Europe 600410,763,65%-15,79%
VS: S&P5003901,063,95%-18,15%
Japan: Nikkei27105,200,80%-5,86%
China: Shangai Composite2915,93-4,05%-19,89%
Hongkong: Hang Seng14863,06-8,32%-36,48%
Euro/dollar0,991,56%-12,51%
Brent olie95,842,47%22,24%
Goud1641,20-0,07%-9,94%
Belgische 10 jaarsrente2,67
Duitse 10 jaarsrente2,09
Amerikaanse 10 jaarsrente4,01

Bij vragen over uw beleggingen, neem met ons contact op.

Geef een reactie