Na de slechtste septembermaand in 20 jaar gingen de aandelenmarkten in de eerste sessie van het laatste kwartaal fors hoger.

Overzicht

  • Spectaculaire ommekeer
  • Sterke rentedaling
  • Liever zwakke dan sterke economische cijfers
  • Rally vraagt om bevestiging

Bij het slot wist Europa een stevig openingsverlies om te buigen in een kleine winst. Maar vooral op Wall Street schoten de stieren als een pijl uit de startblokken en harkten de toonaangevende indexen meer dan 2% winst bij elkaar. Dit ondanks tegenvallende cijfers van Tesla dat lager ging.

Spectaculaire ommekeer

Rally’s zoals deze zijn natuurlijk niet zo uitzonderlijk. Na het verlies van de afgelopen maanden was het sentiment heel negatief geworden en waren er heel veel speculatieve posities die probeerden in te spelen op een verdere daling van de markt. Op een bepaald moment slaat de zaak dan om en is de beweging ook spectaculair.

Ongetwijfeld waren er gisteren ook een aantal marktspelers die zich wilden positioneren voor een stijging gedurende de traditioneel sterkste periode van het jaar (van zowat half oktober tot eind januari). Het was geen grote verrassing dat de belangrijkste katalysator eruit bestond dat de rente fors lager ging, zowel in Europa als de Verenigde Staten. Dat is logisch omdat de stijgende rente ook de belangrijkste reden van de neerwaartse trend van de afgelopen maanden was.

Rente is in onze wereld zoals de zwaartekracht. En als die ineens fors sterker wordt, worden alle activa naar beneden gezogen. In die optiek zal het dan ook niet echt verbazen dat goud en vooral zilver gisteren ook flink hoger koersten.

Sterke rentedaling

Dat brengt ons bij de daling van de rente. Ook die was dermate snel opgelopen en was er zoveel speculatie op een verdere stijging, dat er op een bepaald moment ook een sterke tegenovergestelde beweging komt. De katalysator was hier een zwakker dan verwacht Amerikaans ISM-cijfer over de verwerkende nijverheid.

Liever zwakke dan sterke economische cijfers

Dit onderstreept nog maar eens dat Mister Market op dit moment duidelijk liever zwakke dan  sterke economische cijfers op de schermen ziet verschijnen. Deze verhogen immers de kans op een minder stringent monetair beleid van de centrale banken. Dit betekent ook dat een te sterk cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt op vrijdag niet echt zal gesmaakt worden door de markt.

Naast het zwakker dan verwachte economische cijfer, is er ook de hoop dat de centrale banken door de vertragende economie en de dalende markten voor risico een zogenaamde pivot zullen doen. Met andere woorden dat ze het monetaire geweer van schouder zullen veranderen en dus het tempo van de renteverhoging zullen verlagen. Dat valt nog maar te bezien omdat met name de Fed-bestuurders blijven herhalen dat er op dit gebied nog heel wat werk voor de boeg ligt.

Rally vraagt om bevestiging

Als we dit allemaal bij elkaar optellen, was de beweging van gisteren zeker niet onlogisch en het doet vanzelfsprekend plezier om groene schermen te zien. Maar dit vraagt vanzelfsprekend om bevestiging. De technische schade aan de grafieken is aanzienlijk. Het zal dus tijd vergen om die te herstellen.

Beschouw dit als een noodzakelijke en belangrijke eerste stap. Maar er ligt natuurlijk nog veel onzekerheid in het verschiet over de inflatie, de rente en de groei, om het nog niet over de bedrijfsresultaten en de geopolitieke onzekerheid te hebben. Eén zwaluw maakt nog geen lente, ook niet in de herfst. Maar de stieren hebben gisteren wel getoond dat ze er nog waren. En dat is goed nieuws…

Kerncijfers van 03/10/2022
IndexSlotkoers+/-Sinds begin 2022
België: Bel-203374,940,14%-21,70%
Europa: Stoxx Europe 600390,830,77%-19,88%
VS: S&P5003678,432,59%-22,82%
Japan: Nikkei26215,791,07%-8,95%
China: Shangai Composite3024,390,00%-16,91%
Hongkong: Hang Seng17079,51-0,83%-27,00%
Euro/dollar0,980,21%-13,67%
Brent olie88,910,83%13,41%
Goud1691,401,04%-7,19%
Belgische 10 jaarsrente2,54
Duitse 10 jaarsrente1,89
Amerikaanse 10 jaarsrente3,65

Geef een reactie