Aandelen hebben voor de derde week op rij terrein verloren. Met het Amerikaanse banenrapport is de vrees niet verdwenen dat de Fed de rentetarieven sterk blijft verhogen in haar strijd tegen de inflatie. Afgelopen week verloor de Stoxx Europe 600 2,38 procent en de S&P500 3,3 procent. Na de sluiting van de Europese markten kwam het bericht dat de Russische gasleveringen via Nord Stream 1 niet worden hervat.

  • De Amerikaanse arbeidsmarkt blijft solide
  • Een plafondprijs voor Russisch gas?
  • Het dilemma van de ECB
  • Te volgen deze week

De Amerikaanse arbeidsmarkt blijft solide

In augustus zijn er in de Verenigde Staten 315.000 banen bijgekomen, iets meer dan verwacht. De werkloosheid is opnieuw gestegen van 3,5 naar 3,7 procent doordat meer mensen op de arbeidsmarkt zijn gekomen. De lonen zijn net als in juli met 5,2 procent gestegen. Voor de Fed blijven de stijgende lonen een bekommernis, maar de stijging van de participatiegraad (het deel van de bevolking die werkt of werk zoekt) is goed nieuws want ze kan de stijging van de lonen afremmen.

Nog in de VS werd de afgelopen week gekenmerkt door andere positieve verrassingen: een daling van de nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering, een herstel van het consumentenvertrouwen en een minder lage dan verwachte ISM-productie-index. Dit verklaart waarom de renteverhogingsverwachtingen hoog zijn gebleven, ondanks een veeleer geruststellend banenrapport.

In de eurozone is de arbeidsmarkt tot dusver redelijk sterk met een werkloosheid van 6,6 procent in juli. Dat is het laagste niveau sinds meer dan 20 jaar.

Een plafondprijs voor Russisch gas?

De ministers van Financiën van de G7, de groep van de 7 meest geïndustrialiseerde landen, hebben verklaard dat ze van plan zijn om een maximumprijs te bepalen voor de aankopen van Russisch gas vanaf 5 december, in overeenstemming met de sancties van de Europese Unie. Diensten zoals zeevervoer en maritieme verzekeringen zouden verboden zijn als de prijzen van het betreffende Russische gas die maximumprijs overschrijden. De 25 leden van de Unie moeten het voorstel goedkeuren, wat niet evident zal zijn.

De Russische reactie liet niet op zich wachten. Zo heeft Gazprom vrijdagavond aangekondigd dat door een technisch probleem de gaspijpleiding Nord Stream 1 zaterdag niet zoals gepland zou heropenen.

De prijzen voor de Brent zijn gedaald tot 93,2 USD, met name door de lockdown van Chengdu, de zesde grootste stad van China en een belangrijk logistiek centrum. De vraag naar Chinese olie zou hierdoor kunnen worden getroffen.

De gasprijzen waren ook gedaald na de aankondiging dat de gasvoorraden voor de winter in Duitsland en de Europese Unie twee maanden eerder dan gepland tot 80 procent zijn aangevuld. Maar die voorraden volstaan niet indien de Russische gasleveringen volledig stilvallen.

Het dilemma van de ECB

Komende donderdag beslist de ECB om haar beleidsrente op te trekken met 0,50 procentpunt of 0,75 procentpunt, wat nooit eerder is gebeurd. Deze beslissing is des te delicater na de beslissing van Gazprom om de gaspijpleiding Nord Stream 1 niet te heropenen. Een verhoging met 0,75 procentpunt zou te vergelijken zijn met de twee laatste verhogingen van de Fed, maar in Europa is de aard van de inflatieschok anders. De inflatie bedraagt 9,1 procent in de eurozone en 8,5 procent in de Verenigde Staten, maar in de eurozone is meer dan 6 procentpunt te wijten aan energie en voeding tegenover iets meer dan 3 procentpunt in de Verenigde Staten.

In de VS is een groot deel van de inflatie toe te schrijven aan de vraag en dus is het logisch dat de Fed die probeert te vertragen. In de eurozone daarentegen kan de ECB niets ondernemen tegen de gas- en olieprijzen en de economie is niet aan het oververhitten. In tegendeel, er dreigt zelfs een recessie.

Er zijn niettemin enkele voordelen aan een krachtig optreden: vermijden dat de inflatieverwachtingen toenemen en zo het gedrag beïnvloeden (selffulfilling prophecy’s); een bodem onder de euro plaatsen. De daling van de euro tegenover de dollar is op zich inflatoir aangezien de energie in dollar wordt betaald.

De integriteit van de euro staat ook op het spel. Er heerst ongerustheid over de Italiaanse rentetarieven waaronder de 10-jarige die al op 3,8 procent staat. In deze fase, vóór de Italiaanse verkiezingen van 25 september, is het weinig waarschijnlijk dat het nieuwe instrument van de ECB zal worden gebruikt om de leenkosten te beheersen.

Te volgen deze week

Vandaag, maandag, gaat alle aandacht naar de vergadering van de OPEC+-landen, donderdag naar de vergadering van de ECB en vrijdag naar de vergaderingen van de ministers van financiën en van economie van de Europese Unie. De ministers van energie komen die dag ook samen.
Al die onzekerheden kunnen sterke turbulenties veroorzaken. Het zal interessant zijn om te zien hoe de markten zich ten opzichte van het slechte nieuws zullen gedragen. Zo kunnen we nagaan wat ze al dan niet hebben ingecalculeerd, welke sectoren en waarden weerstand bieden en welke verlies lijden. Elke crisis biedt kansen.

De Amerikaanse markt is nu maandag gesloten voor het feest van de arbeid.

Kerncijfers van 29/08/2022 tot 02/09/2022
IndexSlotkoers+/-Sinds begin 2022
België: Bel-203614,82-1,33%-16,13%
Europa: Stoxx Europe 600415,98-2,37%-14,72%
VS: S&P5003924,26-3,29%-17,66%
Japan: Nikkei27650,84-3,46%-3,96%
China: Shangai Composite3186,48-1,54%-12,45%
Hongkong: Hang Seng19452,09-3,56%-16,86%
Euro/dollar1,000,11%-11,82%
Brent olie93,06-7,98%18,70%
Goud1716,60-1,16%-5,81%
Belgische 10 jaarsrente2,18
Duitse 10 jaarsrente1,52
Amerikaanse 10 jaarsrente3,19

Hebt u vragen over uw beleggingen, neem zeker contact met ons op.

Geef een reactie