Na een korte opleving, sloten de beurzen de laatste week van het barslechte semester weer in het rood. De markt gaat er steeds meer van uit dat alleen een recessie de hoge inflatie kan terugdringen.

Overzicht

  • De uitdaging om de hoge inflatie te bestrijden bij een vertragende groei
  • Uitkijken naar piekvorming inflatie
  • Recessie al grotendeels ingeprijsd

Het was voor beleggers duidelijk het slechtste semester in meerder decennia: -17% voor de Stoxx Europe 600, -21% voor de S&P500 en zelfs -30% voor de Nasdaq. De oorzaken zijn al genoegzaam bekend: hoog oplopende inflatie, havikachtige centrale banken en snel stijgende lange termijn rentes. Deels als gevolg van de oorlog in Oekraïne en sancties tegen Rusland, problemen met de toeleveringsketen, nog verergerd door China’s “zero Covid”-beleid. En bovendien leiden de fors gestegen prijzen en rentes tot toenemende recessievrees.

Maar ook obligatiebeleggers bleven niet gespaard. Door de snel stijgende rentes verloren obligatiekoersen gemiddeld -13% in 6 maanden, zowat de snelste daling in de geschiedenis. Weliswaar, doordat de recessievrees nu de bovenhand haalt op de inflatievrees, corrigeerden de obligatierentes de jongste 2 weken. Sinds hun piek van 2 weken geleden viel de Amerikaanse tien jaars rente terug van 3,5% naar 2,87% en de Duitse van 1,65% naar 1,22%.

Slechts enkele activaklassen en sectoren konden tegen die algemene trend het semester hoger afsluiten: energie- en grondstoffenprijzen, en daaraan gekoppeld de olie-en gasbedrijven en mijnbouwaandelen. Ook de USD won terrein tegenover de meeste andere munten.

De uitdaging om de hoge inflatie te bestrijden bij een vertragende groei

Begin dit jaar werd algemeen verwacht dat het jaar zou worden gekenmerkt door een normalisering van alle economische parameters, naarmate de Fed een einde zou maken aan haar ongeziene monetaire stimuleringsmaatregelen. Het jaar begon echter met een correctie van vooral de Amerikaanse beurzen en groeiwaarden, terwijl waarde-aandelen het nog relatief goed deden. Maar de volatiliteit nam toe en de beurscorrectie verbreedde, als gevolg van de eerder vermelde oorzaken.

De hardnekkig hoge inflatie zet het beschikbare inkomen van consumenten en de marges van bedrijven steeds meer onder druk en bemoeilijkt de doelstelling van de Fed om de inflatie naar een comfortabeler niveau te doen dalen in een vertragende economische context. Zowel in de VS als Europa is er een terugval van het consumenten- en ondernemersvertrouwen. Zo daalden de ISM en PMI indicatoren tot nipt boven de 50, net boven de grens tussen groei en krimp.

Uitkijken naar piekvorming inflatie

In plaats van de piekvorming waar we al een tijdje op hopen, is zowel de Amerikaanse als de Europese inflatie vorige maand nog verder gestegen. Tot 8,6% het hoogste niveau in 40 jaar.

Uiteindelijk is een overtuigende verbetering van de inflatie nodig om de spanningen in de brede markt te verlichten. Een duurzame bodem in aandelen zal waarschijnlijk bereikt worden als de energieprijzen, inflatie en obligatierentes duidelijk over hun piek zijn. Er is de jongste tijd wel reeds enige verbetering merkbaar nu de scherpe stijging in grondstoffenprijzen en obligatierendementen wat is afgezwakt. Deze positieve ontwikkeling van de onderliggende inflatieaanjagers is bemoedigend, maar een matiging van de hoge niveaus zal waarschijnlijk enige tijd vergen.

Recessie al grotendeels ingeprijsd

Intussen is de waardering voor veel aandelen zeer aantrekkelijk geworden, wat resulteert in kansen voor langetermijnbeleggers. Maar de kortere termijn (weken tot maanden) zal waarschijnlijk op de proef worden gesteld door aanhoudende volatiliteit. We hebben niet de luxe van de Fed die te hulp schiet zoals in het recente verleden.
Met dit in gedachten blijven wij nog even aan de voorzichtige kant. Maar langetermijnbeleggers raden wij aan om de marktdalingen te gebruiken als een kans om kwalitatieve, beloftevolle aandelen op te bouwen voor het onvermijdelijke herstel dat zal volgen als spiegelbeeld van deze berenmarkt.

Kerncijfers van 27/06/2022 tot 01/07/2022
IndexSlotkoers+/-Sinds begin 2022
België: Bel-203708,260,62%-13,96%
Europa: Stoxx Europe 600407,13-1,40%-16,54%
VS: S&P5003825,33-2,21%-19,74%
Japan: Nikkei25935,62-2,10%-9,92%
China: Shangai Composite3387,641,13%-6,93%
Hongkong: Hang Seng21859,790,65%-6,57%
Euro/dollar1,04-1,45%-8,62%
Brent olie111,71-1,32%42,49%
Goud1807,50-1,15%-0,82%
Belgische 10 jaarsrente1,89
Duitse 10 jaarsrente1,23
Amerikaanse 10 jaarsrente2,90

Heeft u vragen over uw portefeuille of wenst u nu beginnen beleggen, neem gerust met ons contact op.

Geef een reactie