Aan het begin van de nieuwe handelsweek kwam er positief nieuws uit het Oosten: China begint de COVID-restricties alsmaar meer op te heffen.

Overzicht

  • Europa surft mee op het goede nieuws uit China
  • Wat gebeurt er ondertussen in Japan?
  • Japan als case study voor de rest van de wereld?

De hoop herleeft dat het misschien toch goed komt met de aanvoerlijnen of dat er tenminste wat beterschap op komst is. De inflatiedruk zou dan wat kunnen afnemen. Het wordt bovendien steeds duidelijker dat de Chinese overheid alles in het werk zal stellen om de economie terug op kruissnelheid te krijgen. Ze zal stimuleren via fiscale maatregelen, de injectie van liquiditeiten en minder strikt optreden tegen technologiebedrijven. Dat is toch tenminste de manier waarop ook Mister Market de zaak leest. Grondstoffen zoals koper en de gerelateerde aandelen schoten gisterochtend alvast de hoogte in.

Europa surft mee op het goede nieuws uit China

Dit zorgde voor een zeer goed gemutste opening in Europa en in de namiddag ook in de Verenigde Staten. De Europese indexen hielden bij het slot een groot deel van de winst vast, maar in de VS ging er op het einde van de handelssessie nog een groot stuk van de winst verloren. De Amerikaanse 10-jaars rente klom immers weer richting de psychologische grens van 3%, wat nog maar eens aangeeft dat het zeer volatiele en onzekere tijden blijven.

Ook voor de centrale banken is het een bijzonder moeilijke evenwichtsoefening om de inflatie naar beneden te krijgen, hun geloofwaardigheid te behouden en tegelijk de economie niet kopje onder in een recessie te duwen. Op donderdag horen we van Christine Lagarde hoe ze dit huzarenstukje denkt te verwezenlijken. Zeggen dat inflatie “a bump” is zal waarschijnlijk niet meer volstaan.

Wat gebeurt er ondertussen in Japan?

Terwijl alle ogen in het Oosten op China zijn gericht, willen we toch ook even de aandacht vestigen op wat er in Japan gebeurt. De Nikkei-index houdt redelijk goed stand, maar de Japanse yen verzwakt zienderogen. Dit is trouwens misschien ook één van de redenen waarom de Japanse beurs, waarin nogal wat exporteurs zitten, goed stand houdt. Elk nadeel heeft zijn voordeel. Een hele tijd geleden kondigde de Bank of Japan “interest rate curve control” aan. In de praktijk betekent dit dat ze de curve en dus ook het lange stuk ervan constant houden, m.a.w. de Japanse centrale bank staat klaar om van iedereen die wil verkopen overheidspapier aan te kopen.

Japan als case study voor de rest van de wereld?

Ondertussen staat al 67% van de gigantische Japanse staatsschuld op de balans van de Bank of Japan. Als ze zo nog een tijdje aan dit tempo doorgaat, is binnenkort de volledige staatsschuld in handen van de Bank of Japan. Maar wat dan? Zullen ze dan met een boekhoudkundig trucje deze schuld doen verdwijnen, zoals bijvoorbeeld alles in een oneindig lopende obligatie met 0% rente gieten? En hoe zal de yen daar dan op reageren? Of laten ze op een bepaald moment de rente gaan? En wat zou dan de impact op de aandelenmarkt zijn? Heel veel vragen en weinig antwoorden. Dit is en blijft het grootste financiële experiment uit de geschiedenis, waarbij Japan vooroploopt op andere delen van de wereld. Heel goed kijken wat er hier gebeurt en wat de gevolgen zijn, kan heel leerrijk zijn. We houden in het Oosten dus niet alleen China maar ook Japan goed in de gaten…

    Kerncijfers van 30/05/2022 tot 03/06/2022
IndexSlotkoers+/-Sinds begin 2022
België: Bel-203919,370,98%-9,07%
Europa: Stoxx Europe 600444,120,92%-8,95%
VS: S&P5004121,430,31%-13,53%
Japan: Nikkei27915,890,56%-3,04%
China: Shangai Composite3236,371,28%-11,08%
Hongkong: Hang Seng21653,902,71%-7,45%
Euro/dollar1,07-0,01%-5,73%
Brent olie119,56-0,33%52,50%
Goud1843,79-0,707%1,17%
Belgische 10 jaarsrente1,94
Duitse 10 jaarsrente1,33
Amerikaanse 10 jaarsrente3,04

Geef een reactie