Overzicht

  • Amerikaanse reuzen stellen teleur
  • Federal Funds rate met 0,50% omhoog woensdag
  • Inflatie in de eurozone
  • Veerkracht van de Amerikaanse consument
  • Dalende PMI’s in China
  • Een erg drukke week

De nervositeit nam vorige vrijdag toe in aanloop naar de Fed-vergadering op woensdag. Op weekbasis zakte de S&P500 met 3,3%, de Nasdaq met 3,9% en de Stoxx Europe 600 met 0,6%. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg tot 2,93% en de dollar bereikte zijn hoogste niveau sinds januari 2017.

Amerikaanse reuzen stellen teleur

Door de terugval van de technologieaandelen nam de S&P500 in april een duik van 8,8% en de Nasdaq 13,3%. Tegen de achtergrond van een hoge inflatie

en stijgende obligatierendementen hadden de groeiaandelen het sinds het begin van het jaar zwaar te verduren. De tegenvallende resultaten van de kampioenen van de coronaperiode als Netflix en Amazon en de onzekere vooruitzichten van Tesla, Nvidia en zelfs Apple hebben de inzinking versterkt. De aandelen kregen door de winstdaling zulke klappen dat ze zelfs de waarden met positieve winstcijfers in hun val meesleurden.

De index voor de wereldgroei (MSCI World Growth Index) staat nu 22% onder zijn piek van november. Een daling van meer dan 20% noemen we een ‘berenmarkt’.

Omdat Europa minder is blootgesteld aan de technologieaandelen hield het beter stand en verloor het in april slechts 1,2%. We kunnen ons wel verwachten aan negatieve reacties bij de Europese aandelen op de zeer slechte slotkoersen van de Amerikaanse markt vrijdag. De stijging van de dollar met 5% ten opzichte van de euro in april verkleint bovendien de kloof tussen Europa en de VS wanneer de prestatie in euro’s wordt uitgedrukt.

Federal Funds rate met 0,50% omhoog woensdag

De Fed-voorzitter maakt geen geheim van zijn voorkeur om de renteverhogingen te versnellen om de inflatie te bestrijden. Een stijging van 0,50% is dus vrijwel zeker. De markten wachten met spanning af wat hij zal zeggen over de stijging in juni (waarschijnlijk ook +0,50%) en over de volgende. De voorwaarden voor het afbouwen van de balans van de Fed zijn ook een punt van bezorgdheid.

De futures op de korte rente rekenen al met een Fed funds rate van 2,85% in december 2022 (vergeleken met de 0,50% momenteel). Dat lijkt ons overdreven en wij hebben onze prognose bijgesteld naar 2%. Zodra de tussentijdse verkiezingen in november voorbij zijn, de inflatie begint te dalen en de economie vertraagt, zal de Fed zich volgens ons relaxter opstellen.

Inflatie in de eurozone

De consumentenprijzen stegen in april met 7,5% procent op jaarbasis, meer dan de verwachte 7,2%. Zonder energie en voeding steeg de inflatie naar 3,5% (3,2% verwacht). De energieprijzen blijven de belangrijkste oorzaak van de stijging: +38%; de voedselprijzen stegen met +6,4%. Dat zet druk op de ECB, maar in tegenstelling tot de VS staat de economie van de eurozone niet op het punt van oververhitting en zullen de lonen waarschijnlijk niet stijgen.

Veerkracht van de Amerikaanse consument

In de Verenigde Staten stegen de voor inflatie gecorrigeerde consumentenbestedingen in maart. Dat wijst erop dat de huishoudens ondanks de stijgende prijzen nog altijd geld blijven uitgeven. In de dienstensector werd er winst geboekt, terwijl de aankoop van goederen is gedaald. De persoonlijke inkomens stegen meer dan verwacht.

De PCE-index (Personal Consumption Expenditures), die de Fed gebruikt voor zijn inflatiedoelstelling, steeg in maart met 6,6% op jaarbasis. De volledige werkgelegenheid en de tijdens de pandemie opgebouwde spaargelden hebben de Amerikanen geholpen geld uit te geven ondanks de erosie van hun koopkracht. Exclusief energie en voeding steeg de Core PCE met 5,2% op jaarbasis, iets minder dan de 5,3% in februari.

Dalende PMI’s in China

De lockdownmaatregelen in Shanghai en andere grote steden hebben een economische impact die te zien is in de PMI-indexen (inkoopmanagers): de PMI voor diensten zakte van 48,4 in maart naar 41,9. Een cijfer onder de 50 weerspiegelt een vertraging in de sector. De PMI voor de industrie daalde met 2,1 punten naar 47,4.

Aan het einde van de week herstelden de Chinese aandelen zich sterk nadat het Politbureau van de Communistische Partij besloot tot meer stimulusmaatregelen om de omikrongolf door te komen en tot drastische gezondheidsmaatregelen.

Een erg drukke week

Het belooft een hectische week te worden. De verhogingen van de belangrijkste rentes van de centrale banken volgen elkaar op: dinsdag in Australië, woensdag in de VS, donderdag in Engeland zonder Brazilië en Polen te vergeten. Het zijn vooral hun prognoses voor de toekomst die de dynamiek van de markten zullen bepalen.

We zetten ons ook schrap voor een lawine aan economische indicatoren. In de VS zijn dat vandaag de cijfers van de ISM-index voor de industrie, dinsdag die van de orders van duurzame goederen en vooral vrijdag die van het banenrapport. In de eurozone verschijnen vandaag de indexen voor het ondernemers- en consumentenvertrouwen van de Europese Commissie en de PMI-indexen voor de industrie, op donderdag die voor de dienstensector en vrijdag voor de detailhandelsverkopen. In hoeverre zal de economie vertragen?

Iets meer dan de helft van de bedrijven hebben hun resultaten over het eerste kwartaal al gepubliceerd. Ondanks de teleurstellingen van vorige week, verrasten de bedrijven over het algemeen positief door hun winstmarges te behouden.

Een element van ondersteuning: het einde van de ‘buyback blackout’-periode. Dat is de periode voorafgaand aan de publicatie van hun resultaten waarin bedrijven hun eigen aandelen niet kunnen terugkopen.

  Kerncijfers van 25/04/2022 tot 29/04/2022
IndexSlotkoers+/-Sinds begin 2022
België: Bel-204106,37-1,94%-4,73%
Europa: Stoxx Europe 600450,39-0,64%-7,67%
VS: S&P5004131,93-3,27%-13,31%
Japan: Nikkei26847,90-0,95%-6,75%
China: Shangai Composite3047,06-1,29%-16,28%
Hongkong: Hang Seng21089,392,18%-9,87%
Euro/dollar1,05-2,10%-7,23%
Brent olie107,831,13%37,54%
Goud1908,49-1,04%4,72%
Belgische 10 jaarsrente1,52
Duitse 10 jaarsrente0,94
Amerikaanse 10 jaarsrente2,89

Bij vragen over uw beleggingen kan u steeds bij ons terecht.

Geef een reactie