Vorige week werd de wereld opgeschrikt door de daadwerkelijke Russische inval in Oekraïne. Dit liet ook de financiële markten niet onberoerd.

Overzicht

  • Hij doet het toch!
  • Korte risk-offreactie
  • Minder druk op centrale banken?
  • Stagflatievrees?
  • Gezonde vertrekbasis

Hij doet het toch!

Sinds begin dit jaar waarschuwden de Amerikaanse inlichtingendiensten dat de Russische troepenopbouw aan de Oekraïense grens wel eens de voorbode zou kunnen zijn van een militaire interventie. Dit werd door Moskou steevast afgedaan als hysterische fantasie van het Westen. “Het zijn slechts militaire oefeningen”, zo was het officiële antwoord.

En hoewel de meeste waarnemers ervan uitgingen dat dit machtsvertoon enkel bedoeld was om een deal uit de wacht te slepen over de Oost-Oekraïense provincies en de niet-uitbreiding van de NAVO, werd de gevreesde invasie van Oekraïne plots een droevige realiteit.

Korte risk-off reactie

De oorspronkelijke marktreactie op het uitbreken van de oorlog was een traditionele risk-off beweging : een correctie van aandelenmarkten, een rotatie van cyclische naar defensieve sectoren en een vlucht naar veiligheid zoals obligaties (waardoor de rentes wat terugvielen), dollar en goud. Ook de energie- en meeste grondstoffenprijzen stegen, vermits Rusland hiervoor een belangrijke leverancier is. De Russische beurs en de roebel kregen rake klappen. Maar ook Europese bedrijven met activiteiten in Rusland leden relatief grote koersverliezen.

Maar daags na de inval begonnen de markten al te herstellen, zodat het weekverlies voor de Stoxx Europe 600 beperkt bleef tot -1,6% en de S&P500 – dankzij een sterke rally op donderdag en vrijdag – de week zelfs positief afsloot (+0,8%).

De markten gingen er blijkbaar van uit dat het militair conflict niet te lang zou duren en dat Moskou enkel een meer pro-Russisch bewind in Kiev aan de macht wil brengen. De sancties door het Westen zijn vooral gericht tegen Russische banken en hooggeplaatsten, evenals de beperking van technologie-export. Er kwam tot nu toe geen verbod op import van Russische energie of grondstoffen. Maar de uitsluiting van de voornaamste Russische banken van het internationaal betaalsysteem SWIFT zal de internationale handelsstromen van en naar Rusland aanzienlijk bemoeilijken.

Minder druk op centrale banken?

De belangrijkste reden dat de beurzen relatief snel begonnen herstellen is allicht dat die andere vrees, die sinds begin dit jaar op de markten woog, nu wat begint te luwen: de rente. Want als de geopolitieke spanningen en economische sancties op de wereldwijde economische groei beginnen wegen, zullen de centrale banken misschien minder gehaast zijn om de rente op te trekken. De markt gaat er nu van uit dat de eerste renteverhoging door de Fed over twee weken dan toch geen 0,50%, maar wel de gebruikelijke 0,25% zal zijn.

Stagflatievrees?

Nochtans dreigt de inflatie samen met de stijgende energieprijzen nog verder op te lopen. En tegelijk kunnen die dure energie, geopolitieke onzekerheid en economische sancties op het ondernemers- en consumentenvertrouwen wegen en een wereldwijde groeivertraging uitlokken. Een combinatie van hoge inflatie en een stilvallende economie noemt men stagflatie. En dat zou het minst gunstige scenario zijn voor de aandelenmarkten.

Gezonde vertrekbasis

Gelukkig is de vertrekbasis vrij gezond, zodat we wel enige groeivertraging aankunnen zonder in recessie te duiken. De vertrouwensindicatoren (via de inkoopmanagerindexen) voor de industrie staan op historisch hoog niveau en deze voor de diensten zijn recent nog mooi gestegen dankzij de versoepelingen van coronamaatregelen.

Ook de bedrijven blaken van gezondheid. De vierde kwartaal resultaten overtroffen meestal de verwachtingen en de vooruitzichten zijn bemoedigend. De winstmarges staan op recordniveaus doordat de vraag doorgaans sterker is dan het aanbod. En de sterke kasstroomopwekking geeft aanleiding tot dividendverhogingen, de inkoop van eigen aandelen, overnames of investeringen. Hoewel we rekening houden met aanhoudende risicoaversie en volatiliteit kunnen daaruit ook mooie koopgelegenheden voortkomen.

Kerncijfers van 21/02/2022  tot  25/02/2022

IndexSlotkoers+/-Sinds begin 2022
België: Bel-204061,170,40%-5,78%
Europa: Stoxx Europe 600453,53-1,58%-7,03%
VS: S&P5004384,650,82%-8,00%
Japan: Nikkei26476,50-2,38%-8,04%
China: Shangai Composite3451,41-1,13%-5,18%
Hongkong: Hang Seng22767,18-6,41%-2,69%
Euro/dollar1,12-0,85%-1,11%
Brent olie97,995,00%24,99%
Goud1887,30-0,43%3,56%
Belgische 10 jaarsrente0,73
Duitse 10 jaarsrente0,22
Amerikaanse 10 jaarsrente1,98

Wenst u meer info, neem gerust contact op.

Geef een reactie