Overzicht

– Fed blaast warm en koud
– Wall Street kent één van de beste rally’s sinds lang
– Nog heel veel geld langs de zijlijn
– Volatiliteit is een blijver

De twee hoofdoorzaken van de onzekerheid blijven de geopolitieke zorgen over Oekraïne en natuurlijk het haasje over dat de Federal Reserve nu al sinds het einde van vorig jaar met de markt speelt.

Fed blaast warm en koud

Volgens de meeste waarnemers zal de Amerikaanse centrale bank dit jaar vier à vijf renteverhogingen doorvoeren. Een aantal leden van de FOMC geven zelfs aan dat een renteverhoging van 50 basispunten in maart al tot de mogelijkheden behoort. Maar nu horen we weer dat het er drie voor het hele jaar zouden kunnen zijn. 50 basispunten in maart en dan maar drie in totaal voor het jaar lijkt niet echt compatibel.

Wall Street kent één van de beste rally’s sinds lang

Maar het was toch voldoende om gisteren op Wall Street één van de beste rally’s sinds lang aan te wakkeren. Op twee dagen tijd ging de Nasdaq 100 maar liefst 6,6% hoger. Dat was niet alleen voldoende om een zwakke maand zeer sterk af te sluiten, maar ook om van een zeer slechte maand een mindere maand te maken. Op zich kan je daar natuurlijk niets tegen hebben. Maar het blijft natuurlijk opmerkelijk en enigszins verontrustend dat alles wat Mister Market lijkt te interesseren is hoe snel de liquiditeiten zullen opdrogen.

Nog heel veel geld langs de zijlijn

Dit laatste moeten we sowieso met een korreltje zout nemen. Zelfs als de stimulus opdroogt, staat er nog bijzonder veel geld langs de zijlijn te wachten. Dat is de afgelopen paar dagen nog maar eens bewezen. Hetzelfde geldt voor al de cash die nog bij de bedrijven zit. Cash die ook niets opbrengt, vaak nog geld kost, waarmee de bedrijven op overnamepad kunnen gaan, dividenden uitbetalen of eigen aandelen inkopen. Dit maar om te zeggen dat het bedrijfsleven zowel in America als Europa blaakt van gezondheid.

Volatiliteit is een blijver

Dit betekent niet dat de volatiliteit achter ons ligt. Als er 6,6% op twee dagen kan bijkomen, dan kunnen er perfect ook een paar procenten op een dag af. Gisteren waren er trouwens nogal wat algoritmes aan het werk en zagen we de sterkste aankoopprogramma’s in meer dan een jaar. We moeten ons dus mentaal voorbereiden op grote bewegingen in beide richtingen. Zo is het jaar gestart en het zal de komende maanden niet anders zijn.

Maar volatiliteit kan ook een bondgenoot zijn, om interessante waarden op goede niveaus op te pikken bijvoorbeeld. En ondanks het feit dat de meest volatiele, meest speculatieve en meest afgestrafte waarden gisteren het sterkste herstel kenden, zouden we duidelijk blijven focussen op kwaliteitswaarden.

  Kerncijfers van 31/01/2022
IndexSlotkoers+/-Sinds begin 2022
België: Bel-204071,930,60%-5,53%
Europa: Stoxx Europe 600468,880,72%-3,88%
VS: S&P5004515,551,89%-5,26%
Japan: Nikkei27001,981,07%-6,22%
China: Shangai Composite3361,440,00%-7,65%
Hongkong: Hang Seng23802,261,07%1,73%
Euro/dollar1,120,40%-1,42%
Brent olie91,351,53%16,52%
Goud1796,650,67%-1,41%
Belgische 10 jaarsrente0,35
Duitse 10 jaarsrente0,01
Amerikaanse 10 jaarsrente1,78

Hebt u vragen over uw beleggingen, bel ons gerust op!