Al voor de tweede week op rij gedroegen de beurzen zich heel volatiel door de onzekerheid over de Omikron-variant en een meer havikachtige Fed.

Overzicht

·         Omikron nekt de aandelenmarkten
·      Amerikaanse economie geraakt oververhit
·         Inflatie dan toch niet zo tijdelijk als gedacht
·         Eindejaarsrally gebroken

Tot voor kort leek niets de eindejaarsrally te kunnen stoppen. Maar dat was buiten Omikron gerekend.

Omikron nekt de aandelenmarkten

Sinds hun hoogtepunt van twee weken geleden corrigeerden de meeste beurzen zo’n 4 à 6%. De voorbije week daalde de Stoxx Europe 600 met 0,3%, de S&P500 met 1,2% en de Nasdaq met 2,6%. De volatiliteit is duidelijk terug van weggeweest met dagschommelingen van -2% tot +2%, afhankelijk van het nieuws rond Omikron. We weten al dat deze coronavariant nog veel besmettelijker is dan zijn voorgangers. Maar er blijft grote onzekerheid over hoe ziek men ervan kan worden en over de mate waarin de huidige vaccins ertegen zullen werken.

De obligatierentes daalden door de vrees dat de Omikron-variant de economie gaat afremmen. Maar dat daardoor ook de inflatiedruk zal afnemen is allicht te kort door de bocht. De nieuwe coronamaatregelen kunnen immers resulteren in langer durende verstoringen van het aanbod waardoor ook de inflatoire druk niet onmiddellijk zal verdwijnen.

Amerikaanse economie geraakt oververhit

Aan de ISM indicatoren te zien, draait de Amerikaanse economie op volle toeren. Deze zijn in november nog verder gestegen en de indicator voor de dienstensector staat zelfs op een recordniveau.

Het jobrapport bevatte dan weer tegenstrijdige signalen. In november vertraagde de jobcreatie tot 210.000, fors onder de verwachte 550.000. Maar merkwaardig genoeg is de werkloosheidsgraad vorige maand toch sterk gedaald van 4,6% naar 4,2%, het laagste niveau sinds het begin van de pandemie. Daarmee benaderen de VS stilaan volledige tewerkstelling. In sommige sectoren vinden werkgevers nog moeilijk werkkrachten. De Fed zal hier ongetwijfeld rekening mee houden bij de evaluatie van het monetair beleid.

Inflatie dan toch niet zo tijdelijk als gedacht

De andere belangrijke factor waar centrale banken naar kijken is uiteraard de inflatie*.

*Inflatie: Het percentage dat aangeeft hoe sterk het algemeen prijspeil gestegen is (op jaarbasis). Dat wordt gemeten aan de hand van de stijging van de consumptieprijsindex. Inflatie is ook een maatstaf voor de waardevermindering van het geld.

Hierover moet de pas herbenoemde Fed-voorzitter Powell nu toegeven dat deze niet zo tijdelijk is als eerder gedacht. De inflatie is de jongste maanden verder opgelopen tot 6,2% in de VS en 4,9% in Europa, het hoogste niveau sinds 2008. Mogelijks heeft de totale inflatie stilaan haar piek bereikt, vermits de energieprijzen intussen wat afzwakten. Maar de kerninflatie zou nog verder kunnen oplopen als gevolg van tweede-ronde-effecten. Heel wat bedrijven zijn vandaag de hogere energie- en grondstoffenkosten nog aan het doorrekenen bij de hernegotiatie van hun verkoopcontracten voor volgend jaar. Daarnaast begint ook de looninflatie te versnellen.

Gezien die hardnekkig hoge inflatie, liet Powell al uitschijnen dat op de volgende FED-bijeenkomst een versnelde afbouw van de steunmaatregelen overwogen zal worden. En dat impliceert allicht ook het vrijmaken van de weg voor eerder dan verwachte renteverhogingen. 

Eindejaarsrally gebroken

De tot voor kort niet te stuiten eindejaarsrally (al sinds begin oktober) lijkt nu toch gebroken. We hadden er de voorbije weken op gewezen dat enige correctie normaal zou zijn. Er zijn immers voldoende elementen die beleggers nu doen twijfelen.

De deadline voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond werd nog maar eens met 2 weken uitgesteld wegens aanhoudende politieke onenigheid. De pandemie sleept langer aan dan verwacht en nieuwe beperkende maatregelen zullen allicht resulteren in neerwaartse herzieningen van de economische groeiramingen voor 2022. De Chinese economie is al fors aan het vertragen, mede door de crisis in de vastgoedsector. En terwijl we normaal bij groeivertraging steun mogen verwachten van centrale banken, worden deze door de hardnekkig hoge inflatie stilaan gedwongen om hun voet van het monetaire gaspedaal te halen.

De overvloed aan liquiditeiten van de jongste jaren heeft trouwens voor sommige segmenten van de markt tot overdreven waarderingen geleid. Andere aandelen zijn echter ondertussen al met 20 à 30% gecorrigeerd met een relatief lage waardering als gevolg. Er zijn dus zeker al koopjes te doen. Het komt er voor de belegger op aan om goed zijn huiswerk te maken, met een bijzondere aandacht voor de waardering.

En wat Omikron betreft, misschien bieden nieuwe varianten wel het begin van de oplossing aan. Volgens de eerste vaststellingen in Zuid-Afrika is deze variant weliswaar veel besmettelijker, maar wordt men er gemiddeld niet zo zwaar ziek van als bij vorige varianten. Als zo’n variant binnenkort dominant wordt en de andere varianten verdringt, kan corona finaal evolueren naar een virale ziekte vergelijkbaar met griep.

Kerncijfers van 29/11/2021 tot 03/12/2021
IndexSlotkoers+/-Sinds begin 2021
België: Bel-204123,99-0,07%13,88%
Europa: Stoxx Europe 600462,77-0,28%15,97%
VS: S&P5004538,43-1,22%20,83%
Japan: Nikkei28029,57-2,51%2,13%
China: Shangai Composite3607,431,22%3,87%
Hongkong: Hang Seng23766,69-1,30%-12,72%
Euro/dollar1,13-0,31%-7,81%
Brent olie70,08-3,92%35,05%
Goud1774,90-1,36%-6,47%
Belgische 10 jaarsrente-0,04
Duitse 10 jaarsrente-0,38
Amerikaanse 10 jaarsrente1,34

Geef een reactie