Overzicht

  • Stieren met roze brillen
  • Bedrijfscijfers blijven uitstekend
  • Wanneer begint de Fed de obligatieaankopen af te bouwen?
  • Economische cijfers met hopen

Vorige week hadden de stieren duidelijk de controle over Wall Street en in afgeleide orde de wereldbeurzen.

Dat was eigenlijk al het geval voor heel oktober, traditioneel een moeilijke maand. Er liggen nochtans voldoende onzekerheden op tafel om het koopenthousiasme wat af te remmen: de groei, de inflatie, de aanvoerlijnen, Evergrande, de onzekerheid over het grote infrastructuurplan van Joe Biden… En vooral het mogelijk iets minder soepel monetair beleid van de Fed.

Stieren met roze brillen

Maar iedere dag stromen er zeeën van liquiditeiten naar de markten en het lijkt alsof Mister Market vergeten is hoe een mindere dag eruit ziet. De stieren beklimmen de spreekwoordelijke muur der zorgen en ze doen dat met één en soms meerdere roze brillen. Het vooruitzicht op de traditioneel beste beursmaanden november, december en januari maakt hen zegezeker.

Gisteren, op de eerste dag van de nieuwe handelsmaand, was het niet anders. Een zwakker cijfer voor de Amerikaanse verwerkende nijverheid en nog wat oponthoud voor het infrastructuurplan konden de pret niet drukken. Na een hele dag eerder vlak te zijn geweest, gingen de markten in de slotminuten weer hoger.

Bedrijfscijfers blijven uitstekend

Voor een stuk het gevolg van de sterke bedrijfscijfers die blijven binnenrollen. Van de S&P500 bedrijven die al hebben gerapporteerd, deed maar liefst 80% het beter dan verwacht. De Dow bereikte voor het eerst 36.000 punten. Ook de small caps van de Russell2000 lieten zich niet onbetuigd en gingen bijna 3% hoger. Tesla deed er nog maar eens 100 miljard USD marktwaarde bij en de meme-aandelen stonden ook weer in de belangstelling. Dat zijn aandelen waarvan de koers stijgt door de hype op social media en niet door de goede prestaties van het bedrijf.

Wanneer begint de Fed de obligatieaankopen af te bouwen?

Voor de rest van de week is er een drukke agenda, met vooral de meeting van de Federal Reserve op woensdag. Daar zullen we horen wanneer het terugschroeven van de steunaankopen in de obligatiemarkt (de tapering) zal beginnen en vooral tegen welk tempo dat zal gebeuren. Maar zoals gezegd lijken de markten zich daar niet al te veel zorgen over te maken. Ze gaan er waarschijnlijk terecht van uit dat Jerome Powell, de patroonheilige van het stierenvolk, niets zal doen om de markt te verontrusten. Dat zou trouwens ook ons sterk verwonderen. Maar je weet natuurlijk maar nooit.

Belangrijk is dat zelfs met wat tapering het monetaire beleid nog extreem soepel zal blijven, de reële rentes extreem laag en cash bijzonder onaantrekkelijk. Dus Tina (There is no Alternative) en Trina (There really is no Alternative) zullen nog een hele tijd bij ons blijven.

Economische cijfers met hopen

Het is ook een bijzonder drukke week op het gebied van economische cijfers. Woensdag zijn er de Amerikaanse fabrieksbestellingen en de duurzame gebruiksgoederen. En op vrijdag het Amerikaanse banenrapport. Dit laatste is misschien nog belangrijker dan gewoonlijk omdat de Fed volledige tewerkstelling in het vooruitzicht heeft gesteld vooraleer de rente te verhogen. Tegen het huidige tempo van jobcreatie zou dat ergens tegen volgende zomer kunnen zijn. Maar dit hangt af van vele factoren, niet in het minst van het onder controle krijgen van de pandemie. En of dit alles nog niet genoeg nieuws is, komt de OPEC donderdag samen en gaat het Amerikaanse resultatenseizoen zijn laatste rechte lijn in.

Kerncijfers van 25/10/2021 tot 29/10/2021
IndexSlotkoers+/-Sinds begin 2021
België: Bel-204306,192,05%18,91%
Europa: Stoxx Europe 600478,871,41%20,01%
VS: S&P5004613,671,03%22,83%
Japan: Nikkei29647,083,66%8,03%
China: Shangai Composite3544,48-1,81%2,06%
Hongkong: Hang Seng25154,32-3,74%-7,63%
Euro/dollar1,16-0,19%-5,27%
Brent olie84,66-1,62%63,15%
Goud1790,55-0,91%-5,65%
Belgische 10 jaarsrente0,24
Duitse 10 jaarsrente-0,10
Amerikaanse 10 jaarsrente1,57

Geef een reactie