September deed zijn reputatie van moeilijke beursmaand alle eer aan, met een correctie van 4,8% voor de S&P500 en 3,4% voor de Stoxx Europe 600.

Overzicht

  • Na de chipschaarste nu ook een energieschaarste?
  • Stijgende obligatierentes
  • Tussen hoge inflatie en groeivertraging
  • Twee hete hangijzers voorlopig afgewend
  • Corona op terugweg
  • En deze week

De voornaamste redenen waren de vrees voor een groeivertraging door de deltavariant, aanbod-disruptie, hoge inflatie , nakende tapering, Chinese regulering en een dreigend Evergrande-faillissement.

Inflatie: Het percentage dat aangeeft hoe sterk het algemeen prijspeil gestegen is (op jaarbasis). Dat wordt gemeten aan de hand van de stijging van de consumptieprijsindex. Inflatie is ook een maatstaf voor de waardevermindering van het geld.

Na de chipschaarste nu ook een energieschaarste?

De voorbije week sloten zowel de Amerikaanse als de Europese beursgraadmeter zo’n 2,2% lager af. De voornaamste aanleiding was deze keer de schijnbaar niet te stoppen stijging van de energieprijzen. Vooral de gasprijs swingt de pan uit door een aanbodschaarste, lage voorraden en een koopwoede onder industriële partijen en distributeurs in de aanloop naar de winter. En dit wordt in zekere mate gevolgd door de energiesubstituten steenkool, olie en uiteindelijk ook elektriciteit. De Brent olieprijs doorbrak voor het eerst in 3 jaar de barrière van 80 USD. Dit doet vrezen voor een verder oplopende inflatie, stijgende inputkosten voor bedrijven en productieonderbrekingen door energieschaarste. China kampt al met tijdelijke stroomonderbrekingen. En bv. BASF legt zijn Antwerpse fabriek tijdelijk stil wegens te hoge gasprijzen (met gas als voornaamste input).

Stijgende obligatierentes

De obligatierentes gingen hoger wegens stijgende inflatieverwachtingen en het wat late besef dat de Fed nu toch relatief snel zijn QE-programma zal afbouwen: tussen november 2021 en midden 2022. Dankzij die rentesteun verstevigde de dollar tegenover de euro en andere munten.

De sectoren die het zwaarst corrigeerden waren de relatief hoger gewaardeerde technologie-aandelen (wegens de hogere verdisconteringsvoet voor hun toekomstige winsten) en heel wat industriële waarden (wegens duurdere inputkosten). De sectoren die stegen, waren niet verwonderlijk de energiesector en de financiële sector, vermits deze profiteren van respectievelijk hogere energieprijzen en hogere interestvoeten.

Tussen hoge inflatie en groeivertraging

De Europese inflatie steeg tot 3,4%, het hoogste niveau in 13 jaar. Hoge inflatie en stijgende rente zijn al niet bevorderlijk voor de aandelenmarkten, en zeker niet wanneer dit nog eens gepaard gaat met een groeivertraging. In september was er in de meeste regio’s (behalve de VS) een lichte daling van de industriële vertrouwensindicatoren. In China daalden deze zelfs voor het eerst sinds februari 2020 onder de 50, wat wijst op een krimp van de industriële activiteit. Dat is het gevolg van een covid-disruptie en energieschaarste, maar allicht ook van de afkoeling op de vastgoedmarkt door de financiële problemen van vastgoedreus Evergrande.

Twee hete hangijzers voorlopig afgewend

Evergrande miste zoals gevreesd enkele rentebetalingen. Maar voorlopig vormt dit geen al te groot probleem, want de Chinese vastgoedontwikkelaar kreeg 30 dagen betalingsuitstel.  We zijn benieuwd of er tegen dan een ordelijke schuldherschikking tot stand komt, dan wel of de debiteur officieel in wanbetaling gaat. Maar ondertussen is een afkoeling van de Chinese vastgoedmarkt niet meer te vermijden. Zowel de vastgoedprijzen als de bouwactiviteit kunnen er een stapje terugzetten.

En in de VS werd een “government shutdown” op het nippertje afgewend, vermits het Congres een tijdelijke overheidsfinanciering tot 3 december goedkeurde. Tegen dan moeten Democraten en Republikeinen een akkoord bereiken over de verhoging van het schuldenplafond, en voorafgaand allicht ook over de begroting en de financiering van Bidens infrastructuurplan. En daar is er nogal wat politieke onenigheid over.

Corona op terugweg

Die twee hete hangijzers kunnen dus ook de komende maand nog voor volatiliteit zorgen, net als de hoge inflatie en mogelijks verder stijgende rente. Maar er is ook goed nieuws: de coronapandemie, die aan de basis ligt van heel wat aanbod-disruptie en stijgende prijzen, is intussen duidelijk op de terugweg, zowel in Europa en de VS, als in Azië. Mede dankzij een hogere vaccinatiegraad kunnen de meeste landen de quarantainemaatregelen quasi volledig (en allicht definitief) afbouwen.

Bovendien gaat het Amerikaanse Merck een Covid-geneesmiddel op de markt brengen dat voor besmette patiënten het risico op overlijden halveert. Samen met de vaccins vermindert dit verder het risico op nieuwe lockdowns en aanbodverstoringen. De westerse economieën hebben in 2022 dan ook een verdere economische inhaalbeweging tegoed, zodat een eventuele bijkomende beurscorrectie deze maand als een koopgelegenheid mag worden aangegrepen.

En deze week

In afwachting van het nieuwe resultatenseizoen, is het deze week vooral uitkijken of de OPEC+ op zijn bijeenkomst op maandag beslist de productie verder te verhogen om de stijging van de olieprijzen af te remmen. En vrijdag krijgen we het Amerikaanse jobrapport over de maand september. Fed-voorzitter Powell liet al weten dat als de jobcreatie behoorlijk blijft, er niets nog in de weg staat om op de volgende Fed-meeting van 3 november officieel te starten met de “tapering”.

Kerncijfers van 27/09/2021 tot 01/10/2021
IndexSlotkoers+/-Sinds begin 2021
België: Bel-204137,31-0,04%14,25%
Europa: Stoxx Europe 600452,90-2,24%13,50%
VS: S&P5004357,04-2,21%16,00%
Japan: Nikkei28771,07-4,89%4,83%
China: Shangai Composite3568,17-1,24%2,74%
Hongkong: Hang Seng24575,641,59%-9,75%
Euro/dollar1,16-1,00%-5,22%
Brent olie79,325,44%52,86%
Goud1756,100,22%-7,47%
Belgische 10 jaarsrente0,10
Duitse 10 jaarsrente-0,22
Amerikaanse 10 jaarsrente1,47

Geef een reactie