Overzicht

·         Verenigde Staten: banengroei veel zwakker dan verwacht
·         Marktreactie
·         Risico op een sterke correctie? Waarschuwing van de ESMA  
·         Tot besluit

Afgelopen week is de S&P500 met 0,6 procent gestegen en de Stoxx Europe 600 nagenoeg ongewijzigd gebleven. De obligatierendementen zijn een beetje gestegen en de dollar is verzwakt.

Verenigde Staten: banengroei veel zwakker dan verwacht

In augustus zijn er slechts 235.000 banen bijgekomen terwijl er 733.000 waren verwacht na de 1.053.000 in juli (naar boven bijgesteld). De werkloosheid daalde van 5,4 naar 5,2 procent.

Een andere verrassing was een sterker dan verwachte stijging van de gemiddelde uurlonen die op een jaar tijd met 4,3 procent zijn gestegen (3,9 procent verwacht).

De verspreiding van de deltavariant in de Verenigde Staten verklaart voor een groot deel deze teleurstellende cijfers want het is vooral in de vrijetijds- en hospitalitysectoren dat het herstel van de werkgelegenheid is stilgevallen. De gezondheidssituatie is momenteel zorgwekkender in de VS dan in Europa waar de vaccinatiegraad inmiddels hoger is en gelijkmatiger verdeeld tussen de regio’s.

De stijging van de lonen wijst er ook op dat werkgevers niet zo gemakkelijk het nodige personeel vinden. Het is dus niet dat er een te klein aanbod van banen is voor te veel werkzoekenden. De werkloosheid blijft dalen. Het einde van de aanvullende werkloosheidsvergoedingen in september zou een bepaald deel van de beroepsbevolking ertoe moeten aanzetten om terug naar de arbeidsmarkt te keren.

Marktreactie

De rendementen op tienjarig staatspapier zijn verstrakt van 1,30 naar 1,32 procent. De loonstijging had de overhand op de vertraging van de economie. De dollar verzwakte.

Aandelen zijn nagenoeg onveranderd gebleven. We konden het ergste vrezen want economische vertraging en inflatie vormen samen het slechtst denkbare scenario. Maar aangezien de doelstelling van volledige werkgelegenheid van de Fed nog allesbehalve bereikt is en gezien de risico’s van de deltavariant zijn beleggers ervan uitgegaan dat de Fed zeer voorzichtig zal zijn met de aankondiging van een vermindering van haar obligatieaankopen en dat een renteverhoging de eerstkomende tijd zeker niet aan de orde is.

Door dit nieuws is goud gestegen ondanks de stijging van de langetermijnrente. Inflatievrees en een zeker vertrouwensverlies zijn positief voor het edele metaal.

Risico op een sterke correctie? Waarschuwing van de ESMA

In haar halfjaarlijkse risicorapport meent de ESMA, het Europees toezichthoudend orgaan van de financiële markten, dat de kans op een sterke correctie zeer groot is, gezien een mogelijke exuberantie op de markten. De ESMA verwijst specifiek naar de schommelingen die beleggers hebben veroorzaakt in de GameStop-saga, de cryptomuntmarkt en de schandalen rond het hedgefonds Archegos en de Britse financiële instelling Greensill.

Enkelen onder u hebben gevraagd wat wij ervan dachten. Hierbij enkele beschouwingen.

·         Het correctierisico van de Stoxx Europe 600 en de S&P500 is reëel want beide indexen zijn stevig gestegen en hebben sinds oktober vorig jaar geen correctie van meer dan 5 procent meer gekend, wat vrij abnormaal is.

·         Excessieve speculaties kunnen leiden tot plotse correcties en besmettingen tussen markten wanneer deze excessieve posities overhaast moeten worden afgebouwd, met gedwongen verkopen in andere sectoren tot gevolg. Maar als de economische fundamentele factoren niet veranderen, herstellen de markten vrij snel zodra de excessen ongedaan zijn gemaakt. De waarschuwing van de ESMA is terecht, maar de indicatoren van euforie zijn de laatste tijd wel een beetje verminderd.

·         Indien een sterke correctie zou plaatshebben (wat niet ons scenario is), denken we dat ze geen trendwijziging voor aandelen zal betekenen omdat de context veelbelovend blijft: 

o    De economische groei zou hoger moeten blijven dan de tendens die vóór de pandemie prevalent was dankzij de begrotingsstimuli van de landen en de multiplicatoreffecten van de investeringsprogramma’s voor klimaat en infrastructuur.

o    Centrale banken zouden hun rentes nog lang laag moeten houden waardoor hoge waarderingen kunnen worden ondersteund.

o    De groei van de bedrijfswinsten heeft zeer positief verrast in de ontwikkelde landen en de financiële analisten blijven hun prognoses opwaarts bijstellen. De koers-winstverhoudingen zijn iets minder extreem ondanks de verdere stijging.

Dit alles zorgt ervoor dat beleggers nog lang te maken zullen hebben met TINA (There Is No Alternative). Het is niet een verwachte bescheiden stijging van de rendementen die de obligaties na inflatie echt aantrekkelijk gaan maken. En dan hebben we nog niet over cash.

Tot besluit

We kunnen een aandelencorrectie niet uitsluiten. Als er één komt, kunnen we na een zekere tijd een herstel verwachten gelet op de fundamentele factoren groei-winst-rente. Onze aanbeveling blijft om aandelen licht te overwegen ten opzichte van het neutrale punt van uw beleggersprofiel. Niet overmatig belegd zijn en vermijden in een situatie te belanden waarin u overhaast op een slecht moment moet verkopen.

De correctie en de volatiliteit die wij voor deze zomer verwachtten, laten op zich wachten ondanks enkele minder goede berichten. Een terugkeer van de volatiliteit is volgens ons onvermijdelijk, met name door de inflatievrees. Maar een crisis is niet voor binnenkort omdat van de 12 crisisindicatoren die wij volgen er slechts één negatief is (index economische verrassingen).

Het is nooit slecht om winst te nemen, maar wie te veel verkoopt, riskeert een verdere stijging te missen die volgens ons volstrekt mogelijk is. Beter is om die winsten te herbeleggen in andere segmenten van de markt die goedkoper en minder in zwang zijn.

Kerncijfers van 30/08/2021 tot 03/09/2021
IndexSlotkoers+/-Sinds begin 2021
België: Bel-204303,90-0,34%18,85%
Europa: Stoxx Europe 600471,93-0,09%18,27%
VS: S&P5004535,430,58%20,75%
Japan: Nikkei29128,115,38%6,14%
China: Shangai Composite3581,731,69%3,13%
Hongkong: Hang Seng25901,991,94%-4,88%
Euro/dollar1,190,81%-2,90%
Brent olie72,72-0,01%40,14%
Goud1833,801,45%-3,37%
Belgische 10 jaarsrente-0,04
Duitse 10 jaarsrente-0,36
Amerikaanse 10 jaarsrente1,32

Geef een reactie