Overzicht

  • Amerikaanse en Europese beurzen consolideren rond hun record, maar Chinese beurzen onderuit
  • Andermaal sterk resultatenseizoen
  • Verrassende terugval obligatierentes

Amerikaanse en Europese beurzen consolideren rond hun record, maar Chinese beurzen onderuit

De voorbije week stabiliseerde de Stoxx Europe 600 en was er een lichte winstneming op de S&P500 (-0,4%) en de Nasdaq (-1,1%). Meer uitgesproken verliezen waren er op de Chinese beurzen (-5%). Strengere regulering van de privé-opleidingsbedrijven (evolutie naar non-profit) en van internetbedrijven (antitrust, data beveiliging) wakkerden de vrees aan van meer Chinese overheidsbemoeienis in diverse sectoren.

Vorige maand hadden we rekening gehouden met meer volatiliteit in de zomermaanden, gezien de al mooie voorafgaande koersstijgingen en enkele toenemende risico’s. Ondanks de al ruime vaccinatiegraad nam het aantal corona-besmettingen opnieuw toe onder invloed van de deltavariant. Andere uitdagingen waren de stijgende inflatie en de schaarste in bepaalde sectoren, zoals chips. Vanuit China kwamen er tekenen van groeivertraging. Maar toch konden de Westerse beurzen de kleine tussentijdse correcties overwinnen. Zowel de S&P500 als de Stoxx Europe 600 klommen in juli zo’n 2% hoger tot nieuwe records. De zorgen werden immers aan de kant geschoven door over het algemeen sterke bedrijfsresultaten.

Inflatie: Het percentage dat aangeeft hoe sterk het algemeen prijspeil gestegen is (op jaarbasis). Dat wordt gemeten aan de hand van de stijging van de consumptieprijsindex. Inflatie is ook een maatstaf voor de waardevermindering van het geld.

Andermaal sterk resultatenseizoen

Gemiddeld genomen is het opnieuw een beresterk resultatenseizoen, al het vijfde op rij. Met 60% van de resultaten gepubliceerd, klopte zo’n 87% van de Amerikaanse bedrijven de verwachtingen met gemiddeld 19%. Daarmee komt de jaar-op-jaar groei van de kwartaalresultaten op een indrukwekkende 82%. Ook in Europa is er een duidelijk overwicht aan positieve winstverrassingen (67% van de bedrijven) en werd de jaar-op-jaar winstgroei naar boven herzien tot 152% voor het tweede kwartaal en 50% voor het volledige jaar.

Vele cyclische bedrijven publiceerden recordresultaten (o.a. ArcelorMittal, St-Gobain, Anglo American…) dankzij het post-Covid volumeherstel en sterke prijszetting. Daartegenover hadden sommige producenten van voeding en consumentengoederen (AB InBev, Unilever, Reckitt Benckiser…) last van de stijgende grondstoffenkosten, die ze niet meteen konden doorrekenen in hun verkoopprijzen.

Maar de koersreacties bij positieve winstverrassingen waren over het algemeen slechts lauwtjes, terwijl de minste teleurstelling of een voorzichtig vooruitzicht soms zwaar werden afgestraft. Zo daalden de koersen van Amazon en Facebook, ondanks sterke winstgroeicijfers, omdat ze waarschuwden dat de groei in de komende kwartalen zal vertragen. Op zich niet zo verwonderlijk omdat ze extra groei hadden genoten tijdens de corona-lockdowns. Maar misschien waren de koersen al genoeg gestegen.

Verrassende terugval obligatierentes

Maar de grootste verrassing van de jongste maanden is misschien nog de terugval van de obligatierentes. De Amerikaanse 10-jaarsrente corrigeerde immers van een piek rond 1,7% in april-mei tot 1,23% vorige week. In Europa dook de Franse 10-jaarsrente weer onder 0% en gaat de Duitse weer in de richting van -0,5%. En dat terwijl de economie tegen een pijlsnel tempo herstelt en de inflatie de pan uit rijst. De obligatiemarkten zijn er blijkbaar gerust in dat die hoge inflatie van voorbijgaande aard is (zoals de centrale bankiers beweren) en gaan ook uit van een groeivertraging vanaf de tweede jaarhelft, zoals nu al zichtbaar in China na het sterke post-covid herstel. De piek in het economisch hersteltempo hebben we allicht gehad door het heropeningseffect, maar dat betekent ook niet dat het herstel nu zal stilvallen. De obligatiemarkten voelden zich allicht ook gesteund doordat Fed-voorzitter Powell geen haast lijkt te maken met de afbouw van het obligatie-opkoopprogramma (tapering).

Naast een vervolg van de winstpublicaties zal de komende week de beleggersaandacht ook uitgaan naar de publicatie van de traditionele macro-economische cijfers in de eerste week van een nieuwe maand, waaronder de belangrijkste de ISM/PMI’s en de Amerikaanse jobcijfers op vrijdag.

Kerncijfers van 26/07/2021 tot 30/07/2021
IndexSlotkoers+/-Sinds begin 2021
België: Bel-204200,47-0,71%15,99%
Europa: Stoxx Europe 600461,740,05%15,72%
VS: S&P5004395,26-0,37%17,02%
Japan: Nikkei27283,59-0,96%-0,59%
China: Shangai Composite3397,36-4,31%-2,18%
Hongkong: Hang Seng25961,03-4,98%-4,66%
Euro/dollar1,190,82%-3,09%
Brent olie76,472,99%47,37%
Goud1823,241,35%-3,93%
Belgische 10 jaarsrente-0,11
Duitse 10 jaarsrente-0,46
Amerikaanse 10 jaarsrente1,24

Geef een reactie