Terwijl de Europese en Aziatische beurzen afgelopen week wat terrein prijs gaven door de oprukkende delta-variant, won de Amerikaanse S&P500 zo’n 1,7%, het gevolg van een inhaalbeweging van de groeiwaarden. 

Overzicht

  • Omgekeerde rotatie 
  • Vertrouwensindicatoren historisch hoog 
  • Inhaalbeweging van de arbeidsmarkt 
  • Sterk eerste halfjaar 
  • En de tweede jaarhelft? 

Omgekeerde rotatie

Deze keer waren het weer de groeiwaarden die een voorsprong namen (zoals technologie, media en healthcare), terwijl de waarde-aandelen wat corrigeerden (o.a. energie, materialen, auto-industrie, toerisme en banken). De correctie van de financiële waarden houdt verband met de terugval van de obligatierentes zowel in de VS als in Europa. 

Dit was nochtans in contrast met de publicatie van sterke economische cijfers. De onderliggende reden was allicht de toenemende bezorgdheid over de oprukkende delta-variant. Vandaar ook de correctie van reisaandelen. De dollar zette zijn herstelbeweging verder tegenover de euro, gedreven door hogere renteverwachtingen. En de olieprijs stabiliseerde vorige week op hoog niveau, nadat de OPEC+ iets kleiner dan verwachte productieverhogingen bekend maakte. 

Vertrouwensindicatoren historisch hoog

Zowel in de VS als in Europa consolideert het industrieel ondernemersvertrouwen op een historisch hoog niveau en maakte de indicator voor de diensten en het consumentenvertrouwen recent nog een inhaalbeweging. Enkel in China blijken de PMI-indicatoren al wat af te koelen. 

Inhaalbeweging van de arbeidsmarkt

Ook de Amerikaanse arbeidsmarkt is aan een stevige inhaalbeweging bezig. Na de teleurstelling van de voorgaande maanden ging de jobcreatie in juni in een stroomversnelling. Er werden in 1 maand 850.000 nieuwe jobs gecreëerd, boven de verwachting van 700.000. De werkloosheidsgraad was wel verrassend gestegen van 5,6% naar 5,9% omdat meer Amerikanen zich weer kandidaat stellen voor een job nu de coronasteunmaatregelen stilaan ten einde lopen. 

Sterk eerste halfjaar

We hebben er op de beurzen een sterk eerste halfjaar op zitten. Wereldwijd stegen de aandelenkoersen met 12,4%. De Europese en Amerikaanse beurzen stegen zelfs zo’n 14,5%. De Aziatische en groeilandenbeurzen bleven wat achter. De sterkst presterende sectoren bleken de banken, auto-industrie, materialen en technologie. De nutsbedrijven vertoonden dan weer de zwakste prestatie. 

Ook de olie- en grondstoffenprijzen hebben er een stevige rally opzitten. De voornaamste drijfveren waren de heropeningen dankzij succesvolle vaccinatiecampagnes, bijkomende Amerikaanse stimulipakketten, het forse herstel van de vertrouwensindicatoren en de economische cijfers, evenals record winstovertreffingen. 

Voornaamste zorg was de snel oplopende inflatie en stijgende rente. Maar de markten panikeerden hier niet om omdat die inflatieopstoot grotendeels als tijdelijk beschouwd wordt, als gevolg van covid-aanboddisruptie. Een Amerikaanse tienjaarsrente van 1,4% kan nog niet hoog genoemd worden en de Duitse noteert zelfs nog steeds negatief. 

En de tweede jaarhelft? 

Na de forse koersstijgingen van vorig jaar en in de eerste helft van 2021 zijn de waarderingen, ondanks de forser dan verwachte winstgroei, toch wat opgelopen en is een tussentijdse correctie niet uitgesloten. Voornaamste risico-elementen voor het najaar zijn: zullen de nieuwe corona-varianten geen roet in het eten gooien? Geraakt de inflatie weer onder controle? 

De Fed start allicht met de afbouw van zijn obligatie-opkoopprogramma (“tapering”) en de meeste overheden zullen de corona-steunprogramma’s geleidelijk afbouwen en beginnen aan het saneren van de door corona ontwrichte overheidsfinanciën (besparingen of nieuwe belastingen?). Maar met een volgehouden winstgroei en nog steeds overvloedige beschikbare liquiditeiten als voornaamste triggers voor de aandelenmarkten, vormen eventuele tussentijdse correcties nieuwe koopgelegenheden. 

Kerncijfers van 28/06/2021 tot 02/07/2021
IndexSlotkoers+/-sinds begin 2021
België: Bel-204170,89-0,22%15,18%
Europa: Stoxx Europe 600456,81-0,18%14,48%
VS: S&P5004352,341,67%15,87%
Japan: Nikkei28783,28-0,97%4,88%
China: Shangai Composite3518,76-2,46%1,32%
Hongkong: Hang Seng28310,42-3,34%3,96%
Euro/dollar1,18-0,90%-3,21%
Brent olie76,320,05%47,08%
Goud1783,700,15%-6,01%
Belgische 10 jaarsrente0,06  
Duitse 10 jaarsrente-0,24  
Amerikaanse 10 jaarsrente1,43 

Geef een reactie