Net Pasen voorbij, de aprilse grillen volop in het land….de lente komt ons af en toe eens verleiden met wat beter weer…vaccinaties bieden zich voorzichtig aan…mooi weer op komst en hopelijk snel terug normale economie…

In het beleggersland waren de  Europese beurzen gesloten voor het verlengde paasweekend waardoor de aandacht iets meer naar de Verenigde Staten ging.

Gedragen door bijzonder goede economische cijfers zagen we daar een sterke rally in alle indexen.

Beleggers kregen de kans om te reageren op het zeer sterke banenrapport van vorige vrijdag toen de beurzen gesloten waren. Er kwamen 1 miljoen nieuwe Amerikaanse banen bij in maart. Dat is niet zo verwonderlijk gezien ’s werelds grootste economie aan het heropenen is.

En alsof er nog meer bevestiging nodig was dat de groei aan een bijna nooit gezien tempo aantrekt, tekende de ISM dienstenindex één van zijn sterkste stijgingen ooit op. De dienstensector was het hardst geraakt door de opeenvolgende lockdowns, maar ook hier keert het vertrouwen dus terug. Het allerbelangrijkste was misschien wel dat, ondanks de sterke economische cijfers, de Amerikaanse 10-jaars rente nauwelijks bewoog. Vooral dat gaf de Amerikaanse aandelenmarkten vleugels. Opvallend daarbij was dat ook de technologiewaarden, die de afgelopen weken leden onder de oplopende rente, hun herstel verderzetten. Goed nieuws voor de economie was deze keer dus ook goed nieuws voor de aandelenmarkten.

Wedden op twee paarden

Op woensdag krijgen we de notulen van de meest recente vergadering van de centrale bank. Als de centrale bankiers daar overtuigend genoeg klinken dat ze er alles aan zullen doen om de rente niet te laten oplopen, dan kan de 10-jaars rente misschien rond deze niveaus stabiliseren. En dan is de molensteen rond de nek van de stieren, vooral dan de techno-stieren, weg. We blijven bij onze barbell-strategie waarbij we blijven inzetten op een combinatie van waardeaandelen en groeiwaarden. De eerste profiteren het meeste van een echt economisch herstel en de groeiwaarden blijven een wissel op de toekomst.

Zorgen om inflatieopstoot door hogere olieprijs?

Binnen het grondstoffencomplex viel de stevige daling van de olieprijs op. Deze speelt al een paar weken haasje-over met het 50-daags gemiddelde. Iedere keer de prijs eronder zakt, was er een herstel. Dit zijn belangrijke technische niveaus. De zorg van speculanten en beleggers is dat als de prijs voor een langere tijd hoog blijft, de Amerikaanse schalie-olieproducenten hun productie weer zullen opdrijven en de markt opnieuw zullen overspoelen met extra aanbod. Zover zijn we echter nog niet maar we zien toch dat het aantal ingezette boorplatformen de afgelopen weken stijgt.
Het is belangrijk om de olieprijs goed op te volgen omdat die belangrijk is voor de inflatie en de inflatieverwachtingen. En indirect dus ook voor de rente.

Inflatie: Het percentage dat aangeeft hoe sterk het algemeen prijspeil gestegen is (op jaarbasis). Dat wordt gemeten aan de hand van de stijging van de consumptieprijsindex. Inflatie is ook een maatstaf voor de waardevermindering van het geld.


Volgende week kijken we uit naar de start van het resultatenseizoen. Over het algemeen zou dat goed moeten zijn. Volgens ons zijn de meest recente sterke economische cijfers onvoldoende in de verwachtingen van de analisten verwerkt. Er zou dus wel eens een lawine van verhoogde vooruitzichten kunnen aankomen…

Kerncijfers van 30/03/2021 tot 05/04/2021
IndexSlotkoers+/-Sinds begin 2021
België: Bel-203938,631,36%8,76%
Europa: Stoxx Europe 600432,221,08%8,32%
VS: S&P5004077,912,69%8,57%
Japan: Nikkei30089,252,40%9,64%
China: Shangai Composite3484,391,43%0,33%
Hongkong: Hang Seng28938,742,12%6,27%
Euro/dollar1,180,30%-3,57%
Brent olie64,98-0,25%25,23%
Goud1727,680,97%-8,96%
Belgische 10 jaarsrente-0,01
Duitse 10 jaarsrente-0,33
Amerikaanse 10 jaarsrente1,72

Wenst u een afspraak om samen even uw (potentiele) beleggingen te overlopen, neem gerust contact op.

Geef een reactie