Overzicht

  • Versnelde stijging van de langetermijnrentes
  • De reactie van de Fed
  • Wat is onze visie?
  • Maart gaat hobbelig beginnen
  • Op de agenda deze week

De woorden van de Fed-voorzitter hebben de markten enigszins gerustgesteld, maar de malaise houdt aan. Op weekbasis hebben de Stoxx Europe 600 en de S&P500 2,4% ingeleverd. Ook de Aziatische beurzen, inclusief de Chinese, hebben terrein moeten prijsgeven. Goud werd duurder en de dollar sterker.

Versnelde stijging van de langetermijnrentes

Sinds zijn dieptepunt van 0,67% begin april is het rendement op tienjaars Amerikaans staatspapier langzaam gestegen om het jaar af te sluiten op 0,92%. Die stijging versnelde vorige week en de rente kwam donderdag even op 1,61%, om daarna weer te zakken naar 1,41%. De dalende obligatiekoersen weerspiegelen de vrees dat het economisch herstel de sluimerende inflatie zal wakker maken.

Inflatie:

Het percentage dat aangeeft hoe sterk het algemeen prijspeil gestegen is (op jaarbasis). Dat wordt gemeten aan de hand van de stijging van de consumptieprijsindex. Inflatie is ook een maatstaf voor de waardevermindering van het geld.


Deze stijging van de langetermijnrentes heeft voor onrust gezorgd, voornamelijk bij de technologiewaarden. De hoge waarderingen van die aandelen worden moeilijker te rechtvaardigen als we de toekomstige winsten verrekenen met hogere rentes, waardoor hun huidige waardes verlagen. De Nasdaq 100 ging er deze week met 4,9% op achteruit.

De reactie van de Fed

De Fed-voorzitter moest toevallig twee dagen op rij op het appel verschijnen: dinsdag voor de Senaat en woensdag voor het Huis van Afgevaardigden. Telkens duwden Jerome Powell’s woorden de aandelenindexen de hoogte in en bleven de dagverliezen beperkt. Het is duidelijk dat de Fed er helemaal nog niet aan denkt om de kortetermijnrentes te verhogen en bereid is een tijdje een inflatie te tolereren die hoger is dan haar doelstelling van 2%.

Helaas is de uitgifte van Amerikaanse staatsobligaties op 7 jaar donderdag erg slecht verlopen. Er was weinig appetijt voor de nieuwe obligaties, er is massaal uitgestapt en het tienjaarsrendement is gestegen tot 1,6%. Dat niveau, hetzelfde als vlak voor de coronacrisis, heeft een aantal kopers teruggehaald.

Wat is onze visie?

De beursgeschiedenis heeft ons geleerd dat wanneer een stijging van de langetermijnrentes te wijten is aan een versnelling van de groei en de inflatie het gevolg is van een toename van de vraag (in tegenstelling tot een stijging van de kosten), kunnen de aandelen blijven stijgen. In een dergelijke context haalt de hoop op hogere winsten het van het negatieve effect van toenemende disconteringsvoeten op de waarderingen.

De Fed zal zich daarom niet verzetten tegen een stijging van de langetermijnrentes als gevolg van de vooruitzichten op een economische groeiversnelling na de opheffing van de lockdownmaatregelen en door de begrotingsstimuli. Maar als die rentestijging te snel gaat en voor brokken zorgt op de beurs, moet de Fed ingrijpen om te voorkomen dat de financiële situatie verslechtert en het herstel in gevaar komt. De futures op de Fed funds houden nu rekening met een eerste renteverhoging in 2022 en twee in 2023. Die van 2022 zou volgens de Fed weleens te voorbarig kunnen zijn.

Wat kan ze doen? In de eerste plaats meer haar stem laten horen en vervolgens haar aankopen concentreren op het lange deel van de rentecurve

Rentecurve:

Grafiek waarin het verloop van het rendement van obligaties in de tijd wordt weergegeven (op de verticale as staat de rente en op de horizontale as de looptijd).

Maart gaat hobbelig beginnen

De Amerikaanse schatkist gaat in maart een recordbedrag van 400 miljard USD aan schatkistcertificaten en obligaties uitgeven. Heel wat meer dan het aankoopprogramma van de Fed van 120 miljard USD per maand. In de aanloop naar de uitgifte van de tienjaarsobligaties op 10 maart en die op 30 jaar op 11 maart, zal de obligatiemarkt waarschijnlijk behoorlijk zenuwachtig blijven. Onze analyses geven aan dat een terugkeer van het tienjaarsrendement naar het niveau van voor de coronapandemie, een goed instapmoment zou zijn om opnieuw voor Amerikaanse obligaties te kiezen.

Op de agenda deze week

Donderdag vergaderen de OPEC+-landen (OPEC, Rusland en geassocieerde landen) om te discussiëren over het versoepelen van hun productiebeperkingen na de sterke prijsstijgingen van de van ruwe olie in januari en februari.

Vrijdag is het uitkijken naar het Amerikaanse banenrapport. De economen verwachten een duidelijke verbetering, aangezien het aantal nieuwe aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen vorige week is gedaald tot het laagste punt in drie maanden.

Kerncijfers van 22/02/2021 tot 26/02/2021
IndexSlotkoers+/-Sinds begin 2021
België: Bel-203761,99-1,97%3,89%
Europa: Stoxx Europe 600404,99-2,38%1,49%
VS: S&P5003811,15-2,45%1,47%
Japan: Nikkei28966,01-3,50%5,55%
China: Shangai Composite3509,08-5,06%1,04%
Hongkong: Hang Seng28980,21-5,43%6,42%
Euro/dollar1,210,09%-0,80%
Brent olie66,084,99%27,35%
Goud1727,44-3,23%-8,98%
Belgische 10 jaarsrente0,05
Duitse 10 jaarsrente-0,26
Amerikaanse 10 jaarsrente1,46

Geef een reactie