Overzicht

  • Terug naar “stay-at-home” aandelen
  • Verlengde Lockdowns wegen op economische sentiment
  • Nieuwe Amerikaanse president stevig uit de startblokken
  • Positieve winstwaarschuwingen
  • Barbell strategie

Verlengde lockdowns wegen op economisch sentiment

Tot voor kort negeerden beleggers de zorgwekkende corona-toestand (met oprukkende nieuwe varianten) en de zwakke economische winter. Ze anticipeerden volop op het economisch herstel dat hierop zou volgen. Maar misschien was de markt iets te ver vooruitgelopen. De verlenging en verstrenging van heel wat quarantainemaatregelen (o.a. verbod op toeristische reizen), en een trager dan verwachte vaccinatiecampagne in Europa, deden beseffen dat we er nog niet meteen vanaf zijn en dat het economisch herstel iets langer op zich laat wachten.

Niet verwonderlijk dat zowel het Europese consumenten- als ondernemersvertrouwen in januari opnieuw teruggevallen zijn. Vooral in de (meer corona-gevoelige) diensten daalde de PMI-indicator verder van 46,4 naar 45, wat de samengestelde PMI op 47,5 bracht. Vermits dit duidelijk onder de 50 ligt, mogen we ervan uitgaan dat Europa deze winter een dubbel dip recessie doormaakt. In het tweede en derde kwartaal moet een sterk heropenings-gerelateerd herstel mogelijk zijn.

Nochtans beginnen de quarantainemaatregelen en opstartende vaccinatiecampagnes stilaan effect te hebben op de coronacijfers. Ondanks uitbraken van nieuwe varianten hier en daar, daalt sinds vorige week het aantal nieuwe besmettingen in de meeste landen, ook in zwaar getroffen landen zoals het VK en de VS. De meeste overheden gaven de jongste weken immers prioriteit aan gezondheid boven economie.

Nieuwe Amerikaanse president stevig uit de startblokken

Meteen na zijn inauguratie tekende Biden enkele presidentiële besluiten, waarbij sommige symbooldossiers van voorganger Trump worden teruggedraaid. Zo wordt de bouw van de Mexicaanse muur stopgezet en treden de VS opnieuw toe tot het klimaatakkoord van Parijs. Biden verstrengde ook de maatregelen ter bestrijding van de pandemie en stelde bijkomende budgettaire stimuli voor ter waarde van 1.900 miljard USD, bovenop het steunpakket van 900 miljard USD dat eind december al was goedgekeurd. Gezien de krappe meerderheid van de Democraten in de senaat is het evenwel niet zeker dat dit volledig wordt goedgekeurd. En kersvers minister van Financiën Janet Yellen bereidde de markten ook al voor op het feit dat extra stimuli voor een deel gefinancierd zouden worden met hogere belastingen voor bedrijven en vermogenden.

Positieve winstwaarschuwingen

De eerste bedrijven die hun vierde kwartaalresultaten publiceren, verrassen doorgaans positief. In de VS bleef de winstdaling in het vierde kwartaal tot nu toe beperkt tot -5%, een stuk beter dan de verwachte -10%. En in Europa “waarschuwden” sommige bedrijven, zoals Siemens, VW, ASML en PostNL, dat de winstcijfers een stuk hoger uitkwamen dan de analistenverwachting. Heel wat industriële en technologiebedrijven genoten in de tweede jaarhelft van een sterk ordermomentum (inhaalbeweging na zwak eerste halfjaar), voorraadheropbouw en een positieve groeibijdrage van China. In vele gevallen is ook sprake van stijgende prijzen door minder concurrentie of zelfs krapte in sommige sectoren (chips, auto, staal, grondstoffen…).

Barbell strategie

Na het iets te sterk geanticipeerde economisch herstel sinds november, is enige correctie in de cyclische waarden logisch. Opvallend is dat dit niet tot een algemene beurscorrectie leidt, maar dat het beleggersgeld weer naar een ander segment vloeit, dat van de “stay-at-home” gerelateerde groeiwaarden. Vandaar onze “barbell” strategie om zowel groei- als traditionele cyclische waarden op te pikken op het moment dat ze individueel corrigeren of relatief achtergebleven zijn (zoals vorige maand ook de farmawaarden). Indien de cyclische waarden de komende maand nog wat corrigeren, vormt dit weer een goede koopgelegenheid om het economisch herstel te bespelen, dat vanaf het tweede kwartaal vaart zal nemen dankzij de vaccinaties en de geleidelijke heropening van zowat alle economische activiteiten tegen de zomermaanden.

Kerncijfers van 25/01/2021 tot 29/01/2021
IndexSlotkoers+/-Sinds begin 2021
België: Bel-203623,60-3,20%0,06%
Europa: Stoxx Europe 600395,85-3,11%-0,80%
VS: S&P5003714,24-3,31%-1,11%
Japan: Nikkei27663,39-3,38%0,80%
China: Shangai Composite3483,07-3,43%0,29%
Hongkong: Hang Seng28283,71-3,95%3,87%
Euro/dollar1,21-0,19%-0,71%
Brent olie55,950,68%7,82%
Goud1858,010,21%-2,10%
Belgische 10 jaarsrente-0,33
Duitse 10 jaarsrente-0,52
Amerikaanse 10 jaarsrente1,09

Bron: Refinitiv Datastream