Zowel in Europa als de VS heerste windstilte op de markten. Het goede nieuws kwam uit de groeilanden. We hebben heel wat fondsen zowel in aandelen als in obligaties die toebehoren tot deze categorie van groeilanden.

Interesse in meer info?

Contacteer ons!

Arbeidsmarkt in de VS heeft het moeilijk

Het aantal eerste werkloosheidsaanvragen in de VS steeg opnieuw vorige week. Dit cijfer geeft de snelste indicatie van de gezondheid van de Amerikaanse economie en die is dus niet bijster goed. Deze evolutie laat uitschijnen dat de explosieve toename van Covid-19 besmettingen en de daaruit volgende economische beperkingen de werkloosheid doet toenemen en het herstel van de arbeidsmarkt bemoeilijkt. Aangezien het nieuwe stimulusplan er waarschijnlijk pas komt na de eedaflegging van Joe Biden, zal dit herstel nog een tijd moeilijk zijn.

Amerikaanse economie in lagere versnelling

Andere economische cijfers gaven dan weer een iets rooskleuriger beeld. Bij het begin van het vierde kwartaal bleven de bedrijfsinvesteringen solide, hoewel het momentum vertraagde in vergelijking met de voorgaande maanden. De economie schakelt naar een lagere versnelling nu de boost van de ruim 3000 miljard USD aan coronahulp van de overheid op zijn einde loopt.

De vaccins zijn er bijna, nu nog de vaccinaties

De eerste opwinding over de vaccinresultaten is wat gaan liggen. En nu beginnen beleggers zich te realiseren dat het antwoord niet bij het vaccin ligt, maar bij de vaccinaties. Het vaccin moet immers op grote basis aanvaard en toegediend worden opdat het zijn doel zou bereiken. Een werk van lange adem, waardoor de economische baten van de vaccinatie nog even op zich kunnen laten wachten. Daarom verwachten we dat het eerste kwartaal van 2021 nog moeilijk zal worden. Maar dat kan dan weer de gelegenheid scheppen om bij een dip interessante koopjes te doen.

Goede vooruitzichten voor de groeilanden

Er is een grote kans dat die koopjes ‘Made in China’ zijn. Beleggers gaan er meer en meer van uit dat de groeilanden nog behoorlijk wat herstelpotentieel hebben. Vorige week stroomde de grootste hoeveelheid geld ooit in groeilandenfondsen. Het is duidelijk dat er zowel bij groeilandaandelen als -obligaties nog heel wat in het vat zit.

Groeilanden: Synoniemen zijn opkomende markten of emerging markets. Het zijn landen die qua welvaartsniveau nog minder ver staan dan de geïndustrialiseerde landen, maar die volop in ontwikkeling zijn. Ze worden doorgaans gekenmerkt door de hoge, maar volatiele groeicijfers. De bekendste groeilanden zijn de BRIC-landen: Brazilië, Rusland, India en China.

Zij werden het hardst getroffen door de pandemie. Noch hun centrale banken, noch hun overheden hadden de mogelijkheid om stimuli uit te rollen zoals in de VS en Europa. Daardoor is, met uitzondering van China, het herstel er nog relatief beperkt en staan er nog heel wat aandelen en obligaties in de aanbieding. ‘Luctor et Emergo’ (ik worstel en kom boven) is de wapenspreuk van Zeeland. En die is duidelijk ook toepasselijk op de ‘Emerging Markets’.

Kerncijfers van 23/11/2020 tot 27/11/2020

IndexSlotkoers+/-Sinds begin 2020
België: Bel-203719,363,73%-5,98%
Europa: Stoxx Europe 600393,230,93%-5,44%
VS: S&P5003638,352,27%12,62%
Japan: Nikkei26644,714,38%12,63%
China: Shangai Composite3408,310,91%11,74%
Hongkong: Hang Seng26894,681,68%-4,59%
Euro/dollar1,190,80%6,45%
Brent olie48,337,33%-27,13%
Goud1784,73-4,76%17,38%
Kerncijfers van 23/11/2020 tot 27/11/2020

Jaarsrente

Belgische 10 jaarsrente-0,39
Duitse 10 jaarsrente-0,59
Amerikaanse 10 jaarsrente0,84
Jaarsrente

Geef een reactie